Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Бойко Борисов: „В следващия четвъртък ще се обсъди връщането на децата до 12 клас в училище“

Бойко Борисов: „В следващия четвъртък ще се обсъди връщането на децата до 12 клас в училище“

 

125 su koridori

„Към днешна дата пуснахме учениците до 4 клас. Следващия четвъртък, ако данните са добри, ще обсъдим и темата за учениците до 12 клас“, заяви Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев отново очерта как вижда нещата.

 

След като измине една пълна седмица и се отчете актуалната ситуация с пандемията, ще се вземе решение и за учениците до 12 клас.

 

Вчера образователният министър направи прогноза, че големите ученици могат да се върнат в класните стаи от 18 януари, но ако обстановката се подобри. Дори и да се премине към присъствено обучение за 5-12 клас, идеята му е да се следва алгоритъма с редуване на класовете. Реално в момента има негова заповед за онлайн обучение до 31 януари.

 

Доц. Ангел Кунчев обаче се придържаше в изказванията си към сценария да се изчака една работна седмица, но за разлика от образователния министър заяви, че се съмнява да има подобрение на ситуацията и по-вероятно е големите ученици да останат до края на януари на онлайн обучение.

 

Така още в първите дни на новата година отново се проличаха различните стремления и тълкувания как да се подходи. Образователният министър нетърпеливо и мимоходом подхвърли дата – 18 януари, на която вероятно могат да се върнат големите ученици, здравните власти отново наблегнаха на това, че трябва да се изчакат данните и ако се прави прогноза, по-скоро е онлайн обучението да остане при големите до края на месеца.

 

От посланията в медиите оставаме с впечатление, че образователните и здравните власти са си стиснали ръцете за първата седмица за наблюдение, втората седмица за анализ и тогава да се мисли дали да се връщат големите по-рано от 31 януари. Как да се подхожда след това – по този въпрос сякаш отново има два лагера – на МОН и на здравните власти. Образователните власти се стремят към по-ранно връщене. Настървено редят доводи в полза на своята позиция. Здравните власти насочват разговорите за след 10-на дни, когато ще имат по-реални данни каква е заболеваемостта, но повече клонят към запазване на ситуацията до края на месеца. Януари се очертава интересен месец откъм медийни изяви кой лагер ще надделее.

 

МОН отново хвърля много (и дори само) усилия в стремежа си да се опитва да опонира на здравните власти вместо да се насочи към стабилизиране на образованието. Тази заигравка я наблюдаваме още от лятото и по-осезаемо през есента. По този начин се изпускат много неща, които могат да се случат в образователната сфера (изключвам факта, че напълно неглижира обучението в електронна среда от разстояние, дори в заповедите си за него пише „доколкото и ако е възможно“). В момента се отлагат състезания и олимпиади, а спокойно можеха да се проведат в онлайн среда поне общинските кръгове (например този по информатика) навреме. Който е ходил по състезания, напълно е наясно, че общинските кръгове са на училищно ниво и не са от толкова голямото значение, а обективността никога не е била 100%. С много по-голяма тежест са следващите кръгове.

 

Необяснимо е защо МОН отново протака важни решения в своята област, а единствената му роля сякаш остана да се прави на постоянен събеседник на здравното министерство по здравни въпроси. Спомням си ситуацията от края на октомври, когато и образователен министър, и заместничката му, и експерти цял ден говореха по телевизиите какво ще се случи и накрая в 19 часа в заповед на здравния министър пишеше точно обратното. Това вечно медийно говорене не позволява правилно планиране какво ще се случи, а води до объркване.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".