Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Бойко Борисов: „В малките населени места нека децата отиват да се учат присъствено“

Бойко Борисов: „В малките населени места нека децата отиват да се учат присъствено“

„Бъдете гъвкави!“,  обърна се премиерът Борисов към здравния министър

colorful-977289_640

 

„В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Бойко Борисов към здравния министър Костадин Ангелов по време на работно съвещание, пише в съобщение на сайта на Министерския съвет.

 

Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход, става ясно още от прессъобщението.

 

„В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, обяви министърът на здравеопазването.

 

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

 

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен.

 

„Но най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се поддадем на емоция и да вземем неправилни решения. Ако някой е готов да подпише смъртната присъда на още 9000 българи, да го направи, но това не трябва да сме ние.

Рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично, но това ще стане най-рано в средата или в края на март.

Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, каза доц. Кунчев, цитиран от БНР.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса – латиноамериканския и южноафриканския.

 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".