Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Бойко Борисов: „Живот и здраве – на 31 януари да ги пуснем да учат и големите ученици, ще стане много добре“

Бойко Борисов: „Живот и здраве – на 31 януари да ги пуснем да учат и големите ученици, ще стане много добре“

 

125 su klasna staya

 

„Живот и здраве – на 31-ви да ги пуснем да учат и големите, ще стане много добре“, изрази отново надежда българският министър-председател Бойко Борисов скоро учениците от 5 до 12 клас да се върнат присъствено в училищата. Той направи паралел с Гърция, които единствено са по-добре от нас в Европейския съюз по брой на новозаразени, но там има пълен локдаун. Изказването беше по време на посещанието на премиера в професионална гимназия в Разлог. В обиколката е включен и просветният министър Красимир Вълчев.

 

Бойко Борисов:

 

Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи по сравнително невероятно либерален начин.

Само нашите приятели от Гърция в ЕС са по-добре по брой на заразяваните от нас. Те са с пълен локдаун…

Ние сме приели друга тактика с Щаба. През това време правим училища, детски градини, строим, хората работят.

И сега – живот и здраве – на 31-ви да ги пуснем да учат и големите, ще стане много добре.

 

 

През тази седмица Бойко Борисов за втори път споменава датата 31 януари. На 13 януари при посещение в училище заяви: „Правим всичко възможно, ако така добре управляваме пандемията, на 31 януари да пуснем и големите ученици в клас да се въртят“. Има се предвид редуване на различни класове. Горещ радетел на тази идея за редуване на класовете при присъственото обучение е образователният министър. Тя се роди още през ноември, преди да преминат всички ученици на онлайн обучение. Красимир Вълчев започна да я лансира отново в края на декември като силен аргумент да се възстанови присъственото обучение в училищата. Преди седмица подхвърли възможността, че на 18 януари ще се върнат и големите ученици в училища с редуване на класове, но това не се случи. Решението на здравния министър, след препоръка доц. Кунчев и НОЩ, беше да се разрешат само практиките в гимназиите и университетите, изпитите и състезанията, които не могат да се провеждат онлайн. Големите ученици продължават да учат онлайн до 31 януари.

 

31 януари всъщност е неделя. След това 1 и 2 февруари са последните дни от първия учебен срок за много училища. На 3 февруари има междусрочна ваканция. Директори, които активно участват в дискусиите, не вярват да се върнат учениците за тези два дни в края на първия срок. В прессъобщение на здравното министерство от 14 януари се споменаваше датата 4 февруари – т.е. началото на втория срок, за която се обсъждали с РЗИ и РУО хипотетични варианти за възстановяване на присъственото обучение.

 

В интервю за БНТ от 15 януари председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че пускането на малките ученици обратно в училище е било много трудно решение. В изказването му нямаше и намек за връщане на големите ученици. Той дори спомена, че се наблюдава какво се случва при малките и ако има повишаване на заболеваемостта, ще последва предложение за ново затваряне. Позицията на ген. Мутафчийски е, че „в учебна среда вирусът се разпространява много интензивно“. Според него България се справя по-добре от западноевропейските държави с пандемията, защото затвори учебните заведения. Той предупреди, че в момента трябва да се внимава много и да се следят новините около новия английски щам.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".