Рубрики
Начало » Коронавирус » Борисов: „С осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези 10-ина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“

Борисов: „С осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези 10-ина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“

 

chess-316657_640

 

„С осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“, поиска българският премиер Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

„Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението“, допълни Борисов.

 

На срещата са участвали още австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения – Янез Янша, на Хърватия – Андрей Пленкович, на  Латвия – Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш.

 

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС, съобщават от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица.

 

„Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, категоричен бе Бойко Борисов.

Българският министър-председател припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.

„Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира премиерът Борисов.

 

На срещата във Виена вчера Бойко Борисов заяви:

 

Ние не искаме някакви подаяния, защото България е инвестирала в разработването на ваксините.

Откъде-накъде сега ще има таблица за класиране.

Това е политически шамар!

Излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер.

Ние сме инвестирали, платили сме солидарно.

Надявам се на срещата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел този въпрос да бъде решен окончателно.“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".