Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Бойко Борисов: „Мога веднага да се обадя на Путин и Си Дзинпин за руска и китайска ваксина, но няма как да влязат в нашата мрежа“

Бойко Борисов: „Мога веднага да се обадя на Путин и Си Дзинпин за руска и китайска ваксина, но няма как да влязат в нашата мрежа“

 

aged-2974648_640

 

„Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин. Мога веднага да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от Европейската агенция по лекарствата и съответно от българската. Стане ли разрешението, веднага ще предоставим на българите да избират“, обясни Бойко Борисов защо не е поръчал още от руската и китайската ваксина.

 

Бойко Борисов:

 

Нека да обясним на тези, които чисто политически или геостратегически, искат да откажат.

Не, че ние не сме еднакво близки и с Китай, и с Русия, и с всички останали държави, защото България винаги е водила много мирна политика.

Но на територията на ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарства.

Затова в Чехия парламентът не разреши. В Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руска или китайска ваксина.

Ние сме били винаги дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата.

Ако сега руската ваксина, която е дала документите в Европейската агениция по лекарствата, бъде одобрена, и след това комисията отиде и одобри да се произвежда, и ни разрешат и нея, ние ще вземем и от нея. И я предоставим, който желае, да си я направи. 

Китайската все още не е подала документи в Европейската агенция по лекарствата.

Това е много регулиран пазар на лекарствата.

Трябва да кажа, че в Европа компромиси с това не се допускат.

Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин?

Мога веднага да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от Европейската агенция по лекарствата и съответно от българската. 

Стане ли разрешението, веднага ще предоставим на българите да избират. 

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".