Рубрики
Начало » Коронавирус » Канада спря ваксинацията с АстраЗенека за хора под 55 години

Канада спря ваксинацията с АстраЗенека за хора под 55 години

 

epidemic-5082501_640

 

Канада спря ваксинацията с АстраЗенека за хора под 55 години, съобщават медиите. Причината – значителна несигурност за ползите предвид потенциалните рискове, особено при жените.

 

„Съществува значителна несигурност относно ползата от предоставянето на ваксини АстраЗенека на възрастни под 55 години предвид потенциалните рискове“, каза д-р Шели Дийкс, заместник-председател на Националния консултативен комитет по имунизацията.

 

Мярката е по препоръка от Националния консултативен комитет по имунизацията. Тя е свързана с данните от Европа, които предполагат, че рискът от образуване на кръвни съсиреци сега е потенциално 1 на 100 000. Това е много по-висок риск в сравнение с 1 на един милион, както се смяташе.

 

В Европа, се наблюдава рядък, но много сериозен страничен ефект след ваксинация с „АстраЗенека“ предимно жени под 55-годишна възраст. Това се случва между 4 и 20 дни след поставяне на ваксината. Смъртността сред получилите кръвни съсиреци достига до 40%.

 

„Тази ваксина има възходи и падения. Прилича на увеселително влакче.“

 

Това споделя Каролайн Куач-Тан, председател на Националния консултативен комитет по имунизацията, в отговор на въпроса дали тази нова мярка ще доведе до още по-сериозни колебания към препарата на „АстраЗенека“.

 

В Канада няма сигнали за получени кръвни съсиреци. Все още се смята, че като цяло ползите надвишават рисковете от ваксината на „АстраЗенека“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".