Рубрики
Начало » Коронавирус » На какви цени са договорени ваксините на АстраЗенека от ЕС, САЩ, Уганда и други държави?

На какви цени са договорени ваксините на АстраЗенека от ЕС, САЩ, Уганда и други държави?

По-бедните държави плащат по-скъпо за ваксината на АстраЗенека

question-mark-1872665_640

 

Уганда, Бангладеш, Южна Африка изглежда са готови да заплатят по-висока цена за ваксините на АстраЗенека в сравнение с това, което плащат богатите държави, съобщава в обширна статия „Политико“.

 

Развиващите се страни са в двойна опасност. Трудно им е да си осигурят ваксини, защото богатите държави изкупуват всичко. В същото време, ако договорят доставки, трябва да плащат много по-високи цени, отбелязва „Политико“.

 

Ваксината АстраЗенека е натоварена с очакванията да бъде „спасителната благодат“ на света, защото се транспортира лесно и е на добра цена. Заедно с ваксината на Джонсън и Джонсън се очаква да бъдат изборът на развиващите се страни, тъй като не изискват специалните условия за доставка и съхранение каквито са необходими например за ваксината на BioNTech/Pfizer.

 

На какви цени са договорени ваксините? Tова е въпрос, който предизвиква интерес вече няколко месеца. В статията са поместени цените в долари за доза за някои държави.

 

Цена в долари за доза АстраЗенека:

 

3,50 долара/доза – Европейски съюз* (2,90 евро/доза, но окончателно 1,78 евро/доза, т.е. 2,18 долара/доза)

4 долара/доза – Бангладеш

около 4 долара/доза – САЩ

5,25 долара/доза – Южна Африка

5,25 долара/доза – Саудитска Арабия

7 долара/доза – Уганда

 

Говорител на АстраЗенека е обяснил за „Политико“, че цените се определят от различни фактори, включително разходи по производство, които варират според географския регион. Също зависи и от обемите, поискани от държавите. Тези, които поръчват големи обеми, имат и отстъпка. По този начин е формирана цената на Европейския съюз, който е поръчал първоначално 300 милиона дози. От „Политико“ правят сравнение защо тогава при поръчани 300 милиона дози от САЩ цената е по-висока. Добавя се интересна подробност, че САЩ традиционно заплащат по-високи цени за лекарствата в сравнение с Европейския съюз.

 

Няма глобални правила и норми, регулиращи ценообразуването на ваксините, споделя пред „Политико“ висш представител на Глобалния здравен център в Женева. Той допълва, че не е необичайно страните със средни доходи да плащат повече от страните с високи доходи.

 

 

Цена/доза за BioNTech/Pfizer

 

14,70 долара/доза – Европейски съюз (12 евро/доза)

19,50 долара/доза – САЩ

6,75+ долара/доза – за Африканския съюз

 

 

*Първоначално ЕС е договорил цена 2,90 евро за доза, но успява да намали след авансово плащане с 1,12 евро и финалната цена е 1,78 евро/доза, както сочат „изтекли“ данни от декември (източник). 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".