Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Как Чили стана изненадващ победител в състезанието с ваксини срещу COVID-19?

Как Чили стана изненадващ победител в състезанието с ваксини срещу COVID-19?

Амбициозната цел: да се ваксинира 80% от населението на Чили до юни 2021 г. 

wtc-942771_640

 

Поръчани са 90 милиона дози ваксини за 19 милиона население

 

На пръв поглед може да изглежда, че надпреварата за придобиване на ваксини срещу коронавирус е спечелена от западните държави. Но наред с Великобритания, Канада, САЩ и Европейския съюз, поне още държава също е осигурила голям брой дози ваксини за населението си. Това е Чили, пише в просторен анализ „The Conversation“.

 

Към днешна дата Чили е поръчал близо 90 милиона дози ваксини – предостатъчно, за да ваксинира напълно населението си от около 19 милиона души два пъти. Договорени са доставки от Pfizer, AstraZeneca, китайската Sinovac и Johnson & Johnson, както и от глобалната програма Covax.

 

Как тази малка държава успя да застане редом до най-богатите държави в света, осигурявайки достатъчно дози ваксини, за да имунизира населението си?

 

Икономическите параметри със сигурност са били фактор, но в случая той не е чак толкова голям, както е при останалите, водещи в състезанието с ваксините.

 

Чили не е бедна държава. Това е една от най-бързо развиващите се икономики в Латинска Америка през последните десетилетия. Освен това е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - „клуб на предимно богатите страни“, който обединява държави с най-високи нива на доходи и човешко развитие. И все пак неравенството в доходите в Чили е по-високо в сравнение, с която и да е друга държава от ОИСР.

 

Поради това Чили е в социално-политическа криза от края на 2019 г. Масовите демонстрации и бунтове срещу неравенството накараха правителството да се сблъска с най-сериозните социални вълнения от края на диктатурата на Пиночет. В резултат на това рейтингът на одобрение на президента Себастиан Пинера е най-ниският от всички лидери след 1990 г.

 

През юни 2020 г. рязкото увеличение на случаите на COVID-19 предизвика силна критика относно способността на правителството да се справи с пандемията, което само засили неволите на президента.

 

Пинера изглежда е разбрал, че единствения начин да подобри популярността си преди края на президентстския си мандат, който приключва в края на тази година, е да осигури възможно най-голям брой ваксини.

 

Статусът, който има Чили пред Световната банка като държава с високи доходи, в случая не беше от полза при договарянето на поръчки с производителите на ваксини, особено с AstraZeneca. За да избегне плащането на висока цена, правителството трябваше да докаже, че поради пандемията и социално-политическата криза икономическото положение на Чили е по-лошо от това на най-напредналите икономики в света и затова трябва да плаща по-малко за ваксини. Този ход на Чили да се представи като страна, изправена пред икономически затруднения, изглежда сработи.

 

Чилийското правителство постигна успех не само като купи на по-ниски цени ваксините. Освен това се сдоби с ценните дози като изгради много разнообразно „портфолио“ от ваксини, съставено от различни видове на различни етапи от разработката, за да се намалят рисковете.

 

Чили не е единствената държава, която го направи, но предприе тази стратегия много рано. Бързо премина към преговори с много фармацевтични компании, включително водещи компании като AstraZeneca и Pfizer, но също така и Johnson & Johnson, която беше по-назад в разработката.

 

Чилийската икономика по традиция е силно отворена за търговия и това помогна изключително много.

 

Чилийските преговарящи в търговските сделки имат силни умения, широк спектър от международни контакти и са свикнали да се изправят пред несигурна среда.

 

Все пак трябва да се отбележи, че в стратегията си за диверсификация Чили е далеч по-назад от най-напредналите икономики. Заложи надеждите си върху ваксината CoronaVac, разработена от китайската компания Sinovac и поръча 60 милиона дози.

 

Повечето европейски държави избраха само западни ваксини, въпреки предимството на китайските компании, че имат огромен производствен капацитет и техните ваксини са лесни за транспортиране.

 

Чили участва в клиничните изпитвания на ваксините срещу COVID-19 и това също засили позициите й в преговорите. AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac и CanSino проведоха изпитвания във фаза 3 в страната.

 

Амбициозната цел на чилийското правителство е да ваксинира 80% от населението си до юни 2021 г.

 

Въпреки че е страната вече е осигурила двойно повече дози, сега преговаря по допълнителни сделки, в случай че тези договори се провалят.

 

Чили започна ваксинация с първите дози в края на декември 2020 г. Масовата ваксинация стартира на 4 февруари, но напредва много бързо. В средата на февруари вече беше съобщено за над 2 милиона ваксинирани души.

 

Чилийската здравна система има значителен опит в програмите за масова имунизация и в страната са създадени много центрове за ваксинация, за да се постигне тази цел.

 

Засега стратегията на правителството да постави Чили сред първите държави, които осигуряват достатъчно дози ваксини, изглежда даде резултат. Рано е обаче да се предсказва дали това ще има положителен ефект върху доверието в президента и популярността на правителството.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Чили ваксинира над 2 милиона души

 

източник: How Chile became an unlikely winner in the COVID-19 vaccine race, автор: Veronica Diaz-Cerda

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".