Рубрики
Начало » Коронавирус » Неясноти с болничните на родителите при карантинирани ученици (25.9.2020)

Неясноти с болничните на родителите при карантинирани ученици (25.9.2020)

COVID-19 и образование

Карантинирани паралелки, ученици, учители

обн. 25.9.2020 – 21,41 ч.

 

coronavirus-5088471_1280

Дупница

1 паралелка под карантина и 1 учител с COVID-19

 

Учител от Дупница е с положителен тест, информира РУО Кюстендил, цитиран от медиите. Преподава на 4-класници. Един клас е под карантина.

 

 

Неясноти с болничните на родителите при карантинирани ученици

 

Има риск да не се изплатят болничните на родителите, чиито деца са карнатинирани, алармира бТВ. Причината – неясноти в наредбата. В Наредбата за медицинската експертиза е посочено, че болничен лист се издава за гледане на дете, посещаващо „детско заведение“, но няма дефиниция какво е „детско заведение“ и дали това включва и училищата.

 

От здравното министерство обещават до дни дадат дефиниция за „детско заведение“. Те успокояват, че няма да има ощетени родители.

 

 

Сериозен скок на карантинираните у нас след 15 септември

Карантинираните у нас са 5400 души, съобщава бТВ. Към 15 септември са били 3400 души, отбелязва бТВ.

 

 

Структурите на МВР трябва да следят дали учениците си спазват карантината; 

 

Структурите на МВР трябва да следят дали карантинираните ученици спазват задължителната си карантина, уточняват от Министерство на здравеопазването, цитирани от бТВ.

 

….

 

Хисаря (обл. Пловдив) – 3 карантинирани паралелки и 2 учители (семейство) с COVID-19

 

Семейство учители от Хисаря са с коронавирус. Те са преподавали в начален курс в от СУ „Христо Смирненски“, съобщават от РЗИ Пловдив, цитирани от медиите.

 

Положителните резултати са регистрирани днес. Последно са били в училището на 23 септември.

 

Класовете, в които са преподавали учителите ще бъдат карантинирни за 14 дни. Това са две паралелки втори клас и една паралелка трети клас.

 

 

 

COVID математика: Колко са карантинираните ученици?

 

Министър на образованието

 

0.4% от паралелките в училищата в страната са карантинирани, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. За сравнение във вчерашното прессъобщение на МОН процентът беше 0,3% и съответстваше на 127 карантинирани паралелки към 24..09.2020 г.. Ако е точен днешният процент, на колко карантинирани паралелки съответстват данните към 25.09.2020 г.?

 

COVID математика

 

Обичам да си изяснявам данните, които ми посочват официалните лица, и с по-ясна бройка. В проценти е най-неясно.

Ако се приложи математиката и ако са точни процентите днес и вчера, посочени от МОН и министъра, това означава за вероятния брой паралелки днес:

(0,4% данни за днес х 127 паралелки от вчера) : 0,3% данни от вчера = 169,3 паралелки или почти 170 вероятно карантинирани паралелки от началото на учебната година

Ако това е вероятната бройка към днес – 170 паралелки, колко са карантинираните ученици, ако пак се приеме, че са по 26 ученици в клас:

170 паралелки х 26 = 4420 вероятен брой карантинирани ученици, ако са точни процентите и данните от вчера на МОН и от днес на министъра,

 

 

Дори карантинираните паралелки да станат 1% от общия брой, няма проблем да се обезпечи обучението в електронна среда, допълни просветният министър.

 

COVID математика

Отново ако приложим данните от вчера за 127 карантинирани паралелки и 0,3% от общия брой, ще намерим на колко съответства 1% от паралелките в страната

(1% х 127 паралелки) : 0,3 = 423 паралелки при 1% от общия брой

423 карантинирани паралелки х 26 ученици = близо 11 000 карантинирани ученици

 

 

Разлог (обл. Благоевград)

 

Две паралелки от средно училище в Разлог са карантинирани и са преминали на дистанционна форма на обучение заради положителни проби на ученици, съобщават медиите.

 

Засега в другите училища в района няма данни за заразени с Covid-19.

 

 

Силистра

133 са общо карантинираните ученици, съобщава РУО Силистра, цитирани от медиите. Двама от тях са контактни на членове на семействата си, а не на свои съученици.

 

5 гимназисти в Силистра са с COVID-19.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".