Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID криза: Богатите училища в Испания се готвят от месеци за новата учебна година, бедните – не могат да изпълнят дори правителствените мерки

COVID криза: Богатите училища в Испания се готвят от месеци за новата учебна година, бедните – не могат да изпълнят дори правителствените мерки

 

madrid-3952068_640

Частно училище в Мадрид се готви за COVID кризата още от януари и не губи нито минута за подготовка

 

В частното училище към Британския съвет кипи усилена работа преди началото на учебната година, разказва CNN. Изграждат се 6 мобилни класни стаи в красивия, просторен кампус.

 

COVID кризата не отчайва и не притеснява ръководство, а ги кара да мислят креативно, да погледнат на пространството по нов начин и да търсят кои са фундаментите на образованието. Отчитат привилeгированото си положение и работят с размах:

 

„Технологиите, големият ни кампус, хубавото испанско време ни дават много възможности да учим в много различни пространства по много различни начини“, споделят от училището. 

 

В училището към Британския съвет в Мадрид винаги са имали медицинско лице, но вече са наели още две медицински сестри, за да се справят по-добре с всички противоепидемични мерки – здравни изисквания, тестване, проверки. Снабдени са с дезинфектанти, маски, термометри и всичко необходимо за работата им.

 

Ръководството споделя, че се е възползвало през всички тези месеци на пандемията максимално от късмета си и не е губило време за нищо. Още през януари и февруари в училището са формирани екипи, които да следят случващото се в Китай и Азия и да изготвя сценарии за реакция. Когато вирусът вече идва в Европа, училището вече е било готово с план за действие. 

 

CNN разказва в подробен репортаж от Испания за това училище и го съпоставя с обикновено квартално в беден работнически район на Мадрид, където все още малко преди началото нищо не е ясно. Медията обръща внимание на проблема, който се наблюдава и в други европейски държави – богатите училища се справят много по-добре в пандемията в сравнение с бедните училища.

 

Коронавируса разкри неравенствата между богатите и бедните училища 

 

Докато частното британско училище в Мадрид се готви още от януари за COVID кризата, не стои така въпросът в бедните държавни училища в испанската столица. Там кипи недоволство. Те обвиняват държавата, че от месеци се знае за вируса и вместо да се печели време и през юли да е ясно какво ще се прави, малко преди началото на учебната година е хаос. Ако всичко е било написано през юли, училищните администрации са щели да имат време да се подготвят. Вместо това указания са спуснати в последния момент и сега се работи денонощно без да има време да се мисли и да се планира. Очаква се всичко да бъде хаотично и в първите няколко седмици на учебната година. 

За да спре разпространението на вируса в училищата, правителството на страната определи правилата в края на август:

 

Всички ученици на възраст над шест години трябва да носят маски в клас;

Размерите на класовете трябва да бъдат намалени;

Учениците трябва да се държат в определени „мехурчета“, за да се предотврати смесването им;

Чиновете трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко 1,5 метра;

Всички училища трябва да подобрят вентилацията на открито;

Да се осигурят станции за дезинфекция на ръцете.

Новите разпоредби на Covid-19 в Испания обаче рискуват да увеличат още повече разликата между богатите и бедните, като засилят различията между частните и държавните училища – особено в най-тежко засегнатите квартали на Мадрид.

 

Държавното училище Aben Hamza в квартал Леганес в Мадрид не може да се похвали с нищо. Все още няма бюджети за справяне с кризата. Няма какво ново да предложи на учениците си като безопасна среда. Очаква финансиране от общината, но то още не е дошло. Няма и нови назначения, а те са крайно необходими.

 

Учениците са по 30 деца в клас – доста далеч от изискванията на правителството. 

 

Пропаст между бедни и богати училища

Пандемията показа на света много ясно проблеми, с които все още се сблъскваме дори и в 21 век. След затварянето на училищата и преминаването на онлайн обучение, в много държави се заговори колко повече се учи в частните училища в сравнение с публичните. Първи за това алармираха британците.

 

University College London провежда проучване и показва, че частните училища във Великобритания са предоставяли много повече часове на ден на своите ученици в сравнение с тези от държавни. Не всички ученици от държавните училища са имали и електронни устройства, за да могат да учат от дистанция.

 

Новото отваряне на училищата и присъствената форма беше посочвана често като важно решение, за да се предотварти тази огромна дигитална пропаст между бедни и богати училища. Но отново се оказва, че разликата е огромна. Докато богатите училища се подготвят сериозно и отделят много средства, за да предоставят по-сигурна среда, бедните училища не могат да изпълнят дори изисквания на държавата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".