Рубрики
Начало » Коронавирус » Покрай COVID кризата холандците смятат Марк Рюте за идеалния премиер

Покрай COVID кризата холандците смятат Марк Рюте за идеалния премиер

Коронавирусът увеличи доверието в политиката и в политиците в Нидерландия

hague 46

 

В политически и партиен план холандците са може би едни от най-спокойните нации откъм страсти, дори някои може да ги намират за аполитични. За тях е важно да се свърши работата, а политиците да са коректни. Когато виждат, че не се спазва дори елементарна мярка като социална дистанция, веднага реагират, дори нарушението да е от правосъден министър на неговата собствена сватба. Иначе всеки си гледа своята работа и очакват политиците да са по същия начин отговорни към това, което трябва да свършат. Корона кризата е предизвикателство за всички държави и политически системи. Холандците обаче пак показа своята уникалност. На други места доверието в управляващите спада, но не и при тях. Проучване показва, че коронавирусътт е увелил доверието в политиката и в политиците в Нидерландия.

 

60% от холандците смятат, че Марк Рюте е идеалният министър председател. Две трети от анкетираните вярват на своя премиер. И само едно припомняне – Марк Рюте е този европейски лидер, който е известен като мистър „Не, не, не“ и успя да накара всички управници на страни в Европейския съюз да са внимателни с евросредствата.

 

Най-много положителен вот събира финансовият министър на Нидерландия. Той има оценка 6,7 точки от 10 максимални. Може би оценяването е по този начин, защото в холандските училища и университети също най-високата оценка е 10.

 

На второ място е министър-председателят Марк Рюте с 6,2 точки от 10 максимални.

 

Най-ниска оценка получава министърът на правосъдието, който направи, според холандците, голям гаф на сватбата си, където не беше спазена социална дистанция от 1,5 метър. Той се извини и добави, че е призовавал да се спазват мерките, но искреността му беше поставена под въпрос, защото няколко дни след извинението се появиха снимки, на които се вижда дори по-близък контакт на тържеството – младоженецът беше прегърнал тъщата си. И вече не ставаше дума само за нарушение на противоепидемичните мерки в страната, но холандците решиха, че не могат да му имат много доверие. И още едно уточнение – в Нидерландия маските така и не се приеха като важна мярка (освен в градския транспорт), но затова пък много се държи на социалната дистанция.

 

Въпреки високите оценки, които получава правителството на Марк Рюте, 40% от холандците са много притеснени за всички разходи, които прави кабинетът около коронакризата. Една трета от анкетираните смятат, че тази стратегия ще навреди на икономиката.

 

Само малко над 25% от холандците искат мерките срещу коронавируса да се облекчат. Около 50% твърдят, че мерките трябва да се прилагат по-добре.

 

30% от холандците споделят, че вече финансово усещат въздействието на COVID кризата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".