Рубрики
Начало » Коронавирус » Eпидемиолог: „Ковид мерките трябва да се върнат преди да е станало късно“

Eпидемиолог: „Ковид мерките трябва да се върнат преди да е станало късно“

Д-р Марков: „Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма.”

covid-19-5073811_640

 

„Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат преди да е станало късно“, призова д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, по Нова телевизия. Д-р Марков е едно от имената по темата за пандемията, които се радват на голямо доверие сред обществото у нас.

 

Виждаме постоянно нарастване на заразените.

Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”

 

Според д-р Марков локалните мерки са удачни за големи държави, а България не е чак толкова голяма. 

 

Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите.

Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма.”

 

Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

 

Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи.

Това е много устойчива тенденция.

През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици.”

 

Д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

 

Много въпроси стоят без отговори, смята д-р Марков. Например такъв е липсата на ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно нигерийкия вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. А за ваксините уточни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

 

РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно.“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".