Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Коронавирусът само в началото е накарал мъжете да вършат повече домакинска работа

Коронавирусът само в началото е накарал мъжете да вършат повече домакинска работа

 

housekeeping-2977056_1280

 

Коронавирусът само в началото е накарал мъжете в Нидерландия да вършат повече домакинска работа, сочи проучване на три холандски университета – в Амстердам, в Утрехт и Радбауд.

 

Когато пандемията избухва, се оказва, че много жени работят в здравеопазването и в образованието и трябва да са на работните си места. Така повече холандски татковци се заемат с домакинските задължения.

 

Анализите през първите месеци на пандемията сочат, че 33% от мъжете отбелязват, че имат повече задължения. През юни и през септември стойностите дори нарастват – почти 40% от мъжете казват, че са по-ангажирани.

 

През ноември вече само 18% от мъжете посочват, че имат повече домакински задължения в сравнение с периода преди ковид кризата.

 

Анализаторите споделят, че когато са видяли данните от началото на пандемията и са наблюдавали как нарастват през следващите няколко месеца, са мислили, че ковид кризата най-после ще промени ролите в домакинството и мъжете ще имат повече задължение. От ноември месец насам вече не мислят така. Всичко се е върнало в положението, което е било преди пандемията и мъжете имат пак по-малко домашни ангажименти.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".