Рубрики
Начало » Коронавирус » Скандал в Перу: Президентът се ваксинирал нерагламентирано с китайска ваксина, която била за клинично изпитване

Скандал в Перу: Президентът се ваксинирал нерагламентирано с китайска ваксина, която била за клинично изпитване

 

historic-centre-3416862_640

 

Интересен скандал тресе Перу. Вместо дозите от китайска ваксина да се ползват за клинично изследване, с тях се ваксинирали високопоставени лица в държавата – министри, политици и техните семейства.

 

Оказва се, че в клиничното изпитване на китайската ваксина на Синофарм е била „тествана“ от много височайши особи: президентът, министърът на здравеопазването, съпругата му, брат му. Общо 100 високопоставени личности в Перу нерагламентирано са се ваксинирали вместо дозите да бъдат използване за клинично изпитване. Това се случило през октомври 2020 г., когато течала трета фаза от тестването на китайската ваксина, съобщава Nature.

 

Два перуански университета получили 2000 дози, за да проведат третата фаза на клиничното изпитване на препарата на Синофарм. Трябвало да бъдат тествани при медицински лица, за да им се даде допълнителна защита в борбата срещу коронавируса. Така се оказва, че вместо медици, напълно са се ваксинирали 470 души, които изобщо не попадат във фокуса на проучването.

 

Законите на Перу ясно посочват, че изследователски продукти като неодобрените ваксини могат да се ползват само за конкретното проучване.

 

Двамата ректори на университетите, които също не би трябвало да попаднат сред целевата група, също се ваксинирали. Единият сега е подал оставка, но другият – не, и това предизвиква студентски протести.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".