Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Ген. Мутафчийски: „Да отвориш писмо от пощата – най-нисък риск от зараза, да отидеш на бар – най-висок“

Ген. Мутафчийски: „Да отвориш писмо от пощата – най-нисък риск от зараза, да отидеш на бар – най-висок“

„Отварянето на училищата за началните класове беше един премерен риск, който трябваше да се поеме“

20210124_154323

 

„Да отвориш писмо от пощата е с най-нисък риск от зараза, да отидеш на бар – с най-висок“, каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг. „Отварянето на училищата за началните класове беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават“, допълни той.

 

В момента строгостта на мерките у нас вече са под 40%, обясни ген. Мутафчийски. При затягане на мерките строгостта им по оксфордската скала беше 65%.

 

Как се определят тези мерки?

Тексаска скала  от 1 до 9

за определяне при различни социални дейности

какъв е индексът на опасност от предаване на заразата

 

1 – да отвориш писмо от пощата
3 – външни площи на ресторанти, посещаване на къмпинг, игра на голф, малки магазини
4 – големи магазини – ако се спазва броят на посетителите, може рязко да спадне опасността
6-7 – футболни мачове, баскетболни мачове
7-8 – вътрешни помещения на ресторанти и бюфети,
8 – публиката на футболни, баскетболни мачове
9 – да отидеш на бар; религиозни събития над 500 души; концертни зали без определени места – изключително опасни места за заразяване

Изпращането на децата на училище, на детска градина или на лагер е с индекс 6 от зараза по тексаската скала. Със същoто ниво на риск е и работата в офис сгради, сочи справка в скалата на Texas Medical Association (TMA). Открих цитираната от ген. Мутафчийски тексаска скала. http://www.danybon.com/coronavirus/tma-covid-19-risks/ >>

 

„Налучкахме най-опасните места за разпространението на заразата – училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете„, обясни отново ген. Мутафчийски.

 

Когато намаля заболеваемостта, а тя спадна много по-бавно отколкото очаквахме – едва в четвъртата седмица започна да спада отчетливо. Смъртността – още по-бавно. Но все пак има един чудесен резултат в момента.

Когато се обсъждаше разхлабването на мерките, най-човешките доводи, които могат да се намерят, е грижата за образованието. И за здравеопазването…

За ученицитеминистърът на образованието беше пределно ясен. Началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Тези деца нямат навици да работят с такава техника, уморяват се бързо, дори за здравето им е противопоказно да стоят дълго пред монитори.

Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме.

Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават.

 

Ген. Мутафчийски заяви, че подкрепя заповедта на здравния министър за стъпките по разхлабване на мерките.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".