Рубрики
Начало » Коронавирус » Д-р Дейвид Хо с проучване за сегашните ваксини и британския и южноафриканския вариант на коронавируса

Д-р Дейвид Хо с проучване за сегашните ваксини и британския и южноафриканския вариант на коронавируса

 

virus-1812092_640

 

Статия, която беше препоръчана в коментар във Фейсбук страницата на Данибон: „Изследване на вариантите коронавирус прогнозира еволюция на вируса към избягване на настоящите ваксини“.

 

Прочетох я и ето мои бележки по нея:

 

Проучването е на изключително име във вирусологията – д-р Дейвид Хо от престижния Колумбийски университет в Ню Йорк (той е част от „Бръшляновата лига“, и това изследване се е чакано с голям интерес от научната мисъл по света, а управляващите в САЩ са искали да разберат доколко са полезни сегашните ваксини за новите варианти на коронавируса.

 

„След ваксинацията имунната система реагира и създава антитела, които могат да неутрализират вируса.

Хо и неговият екип установяват, че антителата в кръвните проби, взети от хора, инокулирани с ваксината Moderna или Pfizer, са по-малко ефективни при неутрализирането на двата варианта, B.1.1.7, появили се през септември миналата година в Англия, и B.1.351 от Южна Африка в края на 2020 г. Срещу британския вариант неутрализацията е спаднала приблизително 2 пъти, но спрямо варианта от Южна Африка неутрализацията е спаднала с 6,5 до 8,5 пъти.“ (Наука Оффнюз)

 

Важен акцент е, че трябва да се спре размножаването на вируса. Да се ваксинира по-бързо и да се продължава носенето на маски и спазване на социална дистанция. Спирането на разпространението на вируса ще спре развитието на по-нататъшни мутации, смята известният учен.

 

Изследването е публикувано в Nature през март 2021 г., а препринт на изследването е публикуван за първи път в BioRxiv на 26 януари 2021 г.

 

Статията на български е по прессъобщението (на англ.) на научния екип:

https://www.cuimc.columbia.edu/news/new-study-coronavirus-variants-predicts-virus-evolving-escape-current-vaccines-treatments

 

Аз продължавам да търся още реакции около проучването на Дейвид Хо (David Ho) и екипа му. В други публикации на английски се откриват и още важни акценти.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".