Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Директори: 30-40% ученици присъствено освен тези от начален етап

Директори: 30-40% ученици присъствено освен тези от начален етап

Директори искат автономност при решенията колко ученици да са присъствено в училище

119 SOU 2

 

30-40% ученици да са присъствено освен тези от началния етап – това е записано в предложение, обявено от директора на 119 СУ Диян Стаматов.

 

След като здравният министър сподели, че вероятно големите ученици ще се върнат на 4 февруари присъствено, прави впечатление, че със самоуверени стъпки се върви в посока повече деца да тръгнат присъствено още в началото.

 

Министър Ангелов първо заговори, че големите ученици ще бъдат разделяни в клас на две и ще се пуснат 2-3 випуска от 5-12 клас. Доц. Ангел Кунчев посочи, че 37-40% от учениците ще са присъствено. Харесани бяха класовете 7, 8 и 12 клас. Последно здравният министър обяви, че „само до 40% ученици ще са присъствено“.

 

Родители обаче бързо изчислиха, че така няма как да са само 40% присъствено. Стигат до 70-75% при основните (1-7 клас) и средните училища (1-12 клас).

 

В днешното изказване на Диян Стаматов се вижда, че освен тези посочени от здравния министър 40% ученици са добавени и всички от началните класове, т.е. родителите правилно са се ориентирали, че процентът на присъстващи ученици изобщо не е 30-40%, а много по-голям.

 

Директорите дори предлагат в основните училища да се върнат не само 7 клас, но и 5 клас. Така реално вече се губи всяка логика защо 6 клас да стои на онлайн обучение. Също така подхвърлят идеята защо в малките училища да не се върнат всички ученици.

 

Основното искане на директорите е да се разреши автономия за решаване кои класове и какво редуване да бъде приложено, съобразно спецификата на училището. Вече е въпрос на тълкуване дали искането за автономност не означава и по-голяма свобода да се върнат повече ученици в класните стаи и да отпаднат всякакви ограничения.

 

Позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България е изказана от председателя на организацията Диян Стаматов.

 

Директорите на училищата са на мнение за автономност при решенията за връщане на учениците.

 

Решението за възстановяване на присъственото обучение на отделни класове трябва да бъде взето от здраните експерти, изключително ВНИМАТЕЛНО и ПРЕДПАЗЛИВО.

 

Различните училища позволяват различен подход за връщане на класове за две/три седмици, при спазване на дистанция и редуване на класовете, като бъди посочен % на максимално присъствие на ученици (30 или 40%- освен начален етап).

 

Добре е да се разреши автономия за решаване кои класове и какво редуване да бъде приложено, съобразно спецификата на училището:

 

- присъствено за всички от 1 до 4 клас;

– в големите училища – първо за завършващите етап – 7 и 12 клас;

- в основните училища – 5 и 7 клас;

- в училищата с малък брой ученици – биха могли да се върнат всички;

– в училищата на една смяна – за кратко време може да се премине на две смени и това да позволи присъствено обучение за повече класове и спазване на отдалеченост;

– за училища с уязвими групи – изключително внимателно според сградата;

– професионалните гимназии – 12 клас и практиките в различните класове;

– обединените и средищните училища – изключително внимателно-заради смесването на учениците от различни селища.

 

Всички ученици (5 – 12 клас) в присъствено с маски в училище.

 

Да бъдат конкретно и ясно информирани всички родители.

 

За НВО в 4 и 10 клас – провеждането им би дало информация за нивото на учебните програми и планове, дори точно сега в обучение проведено в електронна среда. Дори и да не е задължително за всички ученици, резултатите му биха били добре за системата ни, за образованието.

 

Позиция на съюза на директорите (СРСНПБ) е за пред отрасловия съвет към МОН по отношение на поетапното връщане на учениците.

 

 

За пореден път прави впечатление, че щом се излезе извън конкретната заповед на здравния министър и се навлезе в образователната сфера, схемите стават изключително сложни и с много изключения. В крайна сметка се губи изобщо смисълът от някакво ограничение.

 

Тези процеси ги наблюдавахме през юли и август в сложни дискусии как да се започне учебната година. След това се подновиха в още по-пищна форма през октомври и ноември, когато се видя как заразата плъзна, а МОН показваше колко креативно чертае неизпълними схеми в зелено и червено за присъствено и онлайн обучение. Явно и в момента ще се наслаждаваме в образователната сфера отново на креативни идеи и неефективни схеми, при които не става ясна основната цел защо е искането на здравните експерти да има по-малко деца в училищата.

 

Прогнозата ми за дните преди 4 февруари – забатачването започна.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".