Рубрики
Начало » Коронавирус » БНТ: Дистанционни центрове за онлайн обучение все още няма

БНТ: Дистанционни центрове за онлайн обучение все още няма

425 ученици в София се обучават в електронна среда от разстояние

workplace-2303851_640

 

Дистанционни центрове за онлайн обучение все още няма, алармира БНТ. До края на месец септември трябваше да има организация по работата им.

 

На 14 септември министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че ще бъдат изградени 15 дистанционни центъра:

 

7 от училищата – центрове са на териториален принцип за ученици до 7 клас.

8 от училищата са на профилен принцип за ученици от 8 до 12 клас.

 

 

Още тогава обаче добави:

 

„Най-добре е всеки ученик, заявил желание за обучение в електронна среда от разстояние, да се обучава от своето училище“.

 

Точно това се случва и в момента. Училищата, в които има ученици, изявили желание за обучение в електронна среда от разстояние, ги включват по различни начини в образователния процес.

 

„Няма нужда от дистанционни центрове“, заявяват пред БНТ и от РУО София-град, и от 32 СУ.

 

Според тях децата се чувстват най-добре със своите учители и в своето училище, макар и да учат от вкъщи.

 

Статистика за София

 

425 ученици в София се обучават в електронна среда от разстояние.

200 ученици са избрали този вариант заради заболявания;

225 ученици са на онлайн обучение по желание.

 

Най-много ученици на онлайн обучение има в 138 училище в кв. „Гео Милев“, съобщава БНТ. В него 10 ученици учат от дома си. В 32-ро училища са 7 ученици.

 

Kазуси с онлайн обучението от разстояние

 

Родители, които са избрали онлайн обучение за децата, се срещат с различни казуси.

 

При различни семейства е даден различен срок за такъв тип обучение – за някои е за 1 месец, за други – до края на извънредната обстановка, при трети – за цялата учебна година.

 

Друг проблем е и различната реакция на директорите. Някои съдействат бързо, други предпочитат да убеждават и дори агитират родителите за присъствена форма, трети се съгласяват само до изграждането на дистанционни центрове.

 

Има и проблеми в някои случаи, където се осъществява онлайн обучението. Най-нежалано е асинхронното, когато ученикът не присъства виртуално в класната стая. Тогава той получава по електронен път материали, по които трябва да се готви. Много по-желана е синхронната форма. В този случаи ученикът следи урока заедно със своя клас. Тук отново има различни вариации – при някои всичко е нормално и дори учителите включват и детето в дискусията; при други – не се вижда добре дъската от камерата или звукът от микрофона не е ясен или не е качествена Интернет връзката; при трети – учителите не искат да бъдат снимани (но има и родители, които изпитват подобни притеснения за децата си); при четвърти – викат учениците присъствено за писменни изпитвания или практически занятия; при пети – дори и да имат желание, все още е новост преподавателите по-трудно се ориентират. Но реално този тип преподаване е предизвикателство за учителите, които трябва да обучават едновременно присъствено и виртуално.

 

Ако се сравнява онлайн обучението и това сега, много родители смятат, че преди месеци е било по-качествено, когато се преподаваше на целия клас дистанционно. И сега има отдадени учители, но може би е още кратък периодът за цялостен обзор на ситуацията. В крайна сметка отново много бързо образователната система прие и тази новост. До 15 септември почти нищо не беше ясно как ще се случва.

 

Родители, избрали за децата си онлайн обучение по желание, се надяват скоро то да стане по-качествено.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".