Рубрики
Начало » Коронавирус » Урсула фон дер Лайен: Държавите сами избираха на кои фармацевтични фирми да заложат

Урсула фон дер Лайен: Държавите сами избираха на кои фармацевтични фирми да заложат

Фон дер Лайен призова България да се възползва от ваксините на „Пфайзер“

light-bulbs-1875384_640

 

„Държавите сами избираха на кои фармацевтични фирми да заложат“, обясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНТ. Количествата, които са им се полагали, но те не са купили, са били преразпределени между останалите държави. Това създава неравенство между държавите. Според нея обаче това е решение на самите държави, а не на Европейската комисия.

 

“От самото начало Европейската комисия каза, че препоръчва разпределението на ваксините да става на пропорционален принцип според населението.

Това беше предложението на Комисията, аз го намирам за най-доброто. След това държавите членки сами решиха да изберат и друг път.

Тъй като не всяка държава членка взе частта, която й се полага, в рамките на договорите останаха дози, които никой не беше резервирал.

Затова държавите членки помежду си се разбраха тези, които искат, да се възползват от тези дози и да ги преразпределят помежду си.

Но сега виждаме, че някои фирми не изпълняват обещаните доставки. „Байонтек/Пфайзер“ и „Модерна“ го правят, но „Астра Зенека“ – не.

Затова картината на доставките в различните държави е различна“, обясни Урсула фон дер Лайен.

 

„Каква е моята задача в тази ситуация? Какво предприех?“, попита Урсула фон дер Лайен.

 

Преговарях с „Байонтек/Пфайзер“ и се разбрахме, че 10 милиона ваксини от договорените ще бъдат доставени по-рано, още през второто тримесечие и тези 10 милиона биха могли да бъдат точно сумата, от която се нуждаем, за да изравним различията. Дали държавите ще се възползват от това решение – зависи от самите тях, днес не мога да ви дам отговор на този въпрос. Но моята препоръка е да го направят.”

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".