Рубрики
Начало » Коронавирус » Експертни препоръки за ваксините и хроничните болести

Експертни препоръки за ваксините и хроничните болести

 

stethoscope-1584223_640

 

Препоръки от експертните съвети към Министерството на здравеопазването за ваксините и хроничните болести са поместени на сайта https://coronavirus.bg/bg/vaccinations_news.

 

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична алергология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Алергичните заболявания по принцип не са противопоказание за извършване на имунизация със съществуващите и одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини на Pfizer/BIontech, Moderna и AstraZeneca. Те се проведени и на хора, страдащи от различни клинични форми на алергична сензибилизация.

По време на клиничните проучвания и на трите одобрени за сега ваксини са наблюдавани няколко алергични реакции под формата на кожни обриви, лек задух и оток на устни, клепачи и дори на ларинкса. Те са били бързопреходни и не са застрашили по никакъв начин живота на имунизираните. На фона на над 40 000 имунизирани и наблюдавани хора, такъв минимален процент и леки по тежест реакции са нещо напълно нормално при всяка една имунизация с друга ваксина.

До сега няма окончателно обяснение за тези реакции, що се касае до използването на т.н. иРНК ваксини, тъй като няма как да се свържат с някоя от съставките на ваксините. Единственото обяснение се търси в съдържащия се в тях полиетиленгликол (ПЕГ), който се използва при включването на иРНК, носеща генетичния материал от S-протеина на вируса в липозомните частици.

От възможните ваксини срещу COVID-19, най-голяма вероятност за някакви алергични реакции има спрямо т.н. протеинни ваксини, които се състоят от целия или части от вируса, включени в някакъв адювант.

В кратката характеристика на всяка ваксина точно и ясно е посочено какви са противопоказанията за приложението й. Тя трябва много добре да се познава от всички лекари, които имат отношение към имунизационната програма.

Единствено хора, които в момента са в изострено състояние на алергичното си заболяване или такива прекарали в миналото тежки алергични реакции или анафилактичен шок към някои лекарства, храни, ужилване от инсекти трябва да бъдат обсъдени за освобождаване от имунизация.

Преди поставянето на ваксината всеки,който е имал в миналото някаква форма на алергична реакция – дихателна, кожна, гастроентестинална или друга, трябва да се консултира със своя лекар, за да се вземе информирано решение за целта.

В случай, че има колебание от страна на лекаря или пациента, ваксинацията може да се проведе под т.н. „анти-алергичен чадър“, т.е. 3-4 дни преди имунизацията, в деня на имунизацията и 3-4 дни след нея да се приема по 1-2 таблетки антихистаминов препарат.

Болните, страдащи от бронхиална астма или ХОББ, които в момента са на инхалативна кортикостероидна терапия трябва да продължат по предписаната им схема своето лечение и могат да бъдат имунизирани.

 

Ето и за другите:

(когато отидете на съответната страница, трябва да изтеглите документа)

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Акушерство и гинекология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Гастроентерология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Ревматология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Кардиология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Трансплантология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Ендокринология и болести на обмяната“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Кожни и венерически болести“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Нефрология” относно ваксиниране срещу COVID-19

 

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

 

И още – тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".