Рубрики
Начало » Коронавирус » EMA намира възможна връзка между АстраЗенека и кръвните съсиреци

EMA намира възможна връзка между АстраЗенека и кръвните съсиреци

 

Screenshot from 2021-04-07 17:27:16

 

Европейската агенция по лекарствата намира възможна връзка между АстраЗенека и много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци, съобщава от институцията в прессъобщение.

 

Случаите са изключително редки. Могат да се появят до 2 седмици след ваксинацията.

 

Досега повечето от съобщените случаи са настъпили при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици след ваксинацията.

 

Комитетът по безопасност на ЕМА заключи, че тези необичайните кръвни съсиреци трябва да бъдат вписани като много редки нежелани реакции на Vaxzevria (новото име на ваксината на АстраЗенека).

 

Становището на ЕМА е, че ползите от ваксината на АстраЗенека надхвърлят всички потенциални рискове.

 

Цялото прессъобщение тук.

 

В 18.30 ч. министърът на здравеопазването Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина, съобщават от здравното министерство.

 

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".