Рубрики
Начало » Коронавирус » ЕМА води предварителни консултации с производителя на китайската ваксина Синовак

ЕМА води предварителни консултации с производителя на китайската ваксина Синовак

 

vaccine-4892059_640 (1)

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) води предварителни консултации с производителя на китайската ваксина Синовак, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По отношение на „Спутник V“ през месец май ще се извършат инспекции на производствените бази в Русия преди да приключи оценката. Продължава оценяването на другите ваксини – на Кюрвак и на Новавакс.

 

Богдан Кирилов:

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА продължава да извършва оценка и на останалите ваксини, за които все още няма издадено разрешение за употреба.

Това са ваксините на Кюрвак, на Новавакс, Спутники и Синовак.

По отношение на Спутник е предвидено да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия през месец май. Това е една от задължителните изисквания преди да бъде приключена оценката на ЕМА.

Така че едва след тази инспекция вече ще може да се премине към следващия етап.

По отношение на ваксината Синовак на китайския производител все още се провеждат първоначалните консултации между ЕМА и производителя.

Очакваме потвърждение кога ще се премине на следващ етап.

 

Пфайзер вече ще се произвежда и в Германия. Очаква се да има ускоряване на производството и по-скорошни доставки на територията на целия ЕС. Има промяна и по отношение на съхранение. Ваксината може да се съхранява между -25 и -15 градуса до 2 седмици. Досега възможностите за съхранение бяха до -90 градуса до 6 месеца и между 2 и 8 градуса до 5 дни. Очакват се чисто логистични облекчения.

 

По отношение на АстраЗенека – ще се произвежда вече и в Лайден, Нидерландия. Има и промяна в името.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".