Рубрики
Начало » Коронавирус » Епидемичната обстановка ще бъде удължена до 31 май

Епидемичната обстановка ще бъде удължена до 31 май

Информация от прессъобщение на Министерския съвет

 

20210426_201342

 

Епидемичната обстановка ще бъде удължена до 31 май, съобщават от правителствения пресцентър. Ще бъдат осигурени предвидимост за туристическия бранш и ясни правила за влизането на туристите в България. Вече започна и ваксинирането на работещите в сферата на туризма, пише още в прессъобщението.

 

„Ще направим всичко възможно туристите да се чувстват добре в България“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

 

България има по-добри резултати в сравнение с държави с продължителен локдаун, където заболеваемостта е по-висока, смята Борисов. Премиерът напомни, че страната ни не затвори храмовете, като това ще бъде така и за предстоящите празници, като се спазват препоръките на здравните власти, информират от пресцентъра на Министерски съвет.

 

Вицепремиерът Марияна Николова обяви, че са приети единните правила за туристическия сезон. Същевременно стартира и рекламна кампания, фокусирана към приоритетните пазари, така че страната ни да има максимално успешен сезон.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че още преди месец бе проведена среща с представителите на туристическия бранш по темата за откриването на летния сезон, на която бяха поети два ангажимента.

 

„Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон“, заяви министърът на здравеопазването. Ангелов добави, че в тази връзка на заседанието на Министерския съвет утре ще бъде предложено решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас до 31 май 2021 г.
„След като удължим извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина“, подчерта Ангелов. Първият начин ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията на съответния гражданин е завършена с ваксина, която е призната от Световната здравна организация. „Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина, руската ваксина и т.н.“, изброи министър Ангелов. Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен писиар тест или с антигенен тест. „Конкретно за антигенните тестове има списък на ЕС, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност“, уточни здравният министър. Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на COVID-19 в последните 6 месеца.

 

„Вторият ангажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма“, каза още здравният министър. Ангелов информира премиера, че ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече започна, подготвя се процесът и в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май. „Така ще осигурим безопасна работа на всички служители по Черноморието и в страната. Изпълнили сме всичките ни ангажименти“, категоричен бе Ангелов.

 

Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, изрази очакване за значителен ръст на чуждестранните туристи в България. „Миналата година сме имали около 4 млн., вече планираме над 9 млн. чужденци да влязат в страната, което ще има огромен икономически ефект за България“, изтъкна Драганов. По думите му се очаква и ръст на пътуващите българи през лятото. Представителите на бранша акцентираха също върху Плана за възстановяване и устойчивост и значението му за българската икономика.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".