Рубрики
Начало » Коронавирус » „Нито една европейска страна не е споходена от израелския опит с отварянето на училищата“

„Нито една европейска страна не е споходена от израелския опит с отварянето на училищата“

Анализ на Washington Post

 

hamburg-285918_640

 

Всички държави, в които предстои отварянето на училищата, имат един страх – да не ги споходи това, което се случи в Израел в края на миналата учебна година. Тогава отварянето училищата там доведе до много заразени и последва ново затваряне.

 

„Нито една европейска държава не е виждала нещо подобно на случилото се в Израел, където завръщането в училищата през май допринесе значително за втора вълна от инфекции.“, пише в свой анализ Washington Post.

 

Washington Post анализира какво се случва в Европа с примери в Германия, Шотландия и Белгия, но и припомня злополучния опит от Израел.

 

Опитът на Израел от пролетта е добре известен:

 

Учениците се връщат на училище на 3 май. Първоначално се спазва моделът: „защитени мехури“. След две седмици се премахват всички ограничения. Когато започват горещините, на децата е било разрешено да оставят маските си у дома.

В началото на юни израелското правителство е било принудено да затвори училищата след като 2026 ученици, учители и училищен персонал се оказват заразени с коронавирус. 28 147 ученици са поставени под карантина като контактни лица. В едно училище е имало над 130 случая.  В рамките на месец след отварянето на училищата сучаите в страната скачат от 50 на ден на 1500 на ден.

 По официални данни на правителството:

Училищата са на 2-ро място по заразяване в страната през юни.

 

В Германия училищата вече са отворени от един месец. В началото имаше паника, затваряне на училища, много карантинирани. В училище в Берлин са преживели още на 3 ден след отварянето голям стрес. Майка се обажда на директора, че двете й дъщери са с положителни тестове за COVID-19. Следва карантина за 191 ученици. Правят се обаче тестове на всички и всички са отрицателни, после ги връщат в класните стаи.

 

Вче месец светът е втренчен във всяка новина какво правят немците и дали ще успеят да се справят с предизвикателството учебната година да бъде присъствена. Епидеомолозите вече леко отдъхват и казват, че са предпазливи оптимисти. Не гледат стреснато на отделни случаи, а следят за огнища и училищата да не се превърнат в двигател на заразата. Признават, че преди старта на учебната година са очаквали нещата да са много по-зле, да има повече затворени училища и че може да има зараза между децата. Родителите съвсем обяснимо продължават да се притесняват от всеки случай, защото такива има и никой не иска излишни рискове за детето и семейството си.

 

В Германия и сега има случаи на коронавирус в училищата, но здравните власти смятат, че рискът е управляем. Посещение на Washington Post в училище в Берлин показва, че животът там тече почти както преди. Единствената разлика е носенето на маски. Учител споделя, че не е задължен да носи маска, но иска да е социално отговорен към другите и носи.

 

Шотландия също върна учениците в средата на август. И там има  дали положителни резултати, но според здравните власти заразата е дошла извън училището. В две гимназии в Глазгоу обаче има вътрешно предаване между гимназистите.

 

Епидемиолозите всъщност са по-притеснени за разпространяване на коронавируса сред големите ученици, а не толкова сред малките.

 

В Белгия училищата отвориха преди седмица и действително има скок на заразените. Стотици ученици и десетки учители в района на Брюксел вече са под карантина. Чуват се различни обяснения. Подобно на другите държави, често се говори, че заразата идва извън училище и обикновено се свързва с пътуване. Но изследване на Фламандската агенция за грижи и здраве сочи, че връщането от ваканция е само една от причините. Другата според тях е стартът на новата учебна година.

 

Примерите от Германия показват, че при самия старт на учебната година има по-чести случаи на коронавирус, панически се затварят училища и се карантинират много ученици и учители. Ако немският пример се окаже добър модел, вероятно в рамките на месец се поуспокоява ситуацията, особено ако контактите на учениците са предимно в тази училищна среда и всички имат социално отговорно поведение. В момента стремежът в Германия е класовете да са „защитени балончета“ и да няма взаимодействие между различните паралелки. Немските здравни власти споделят пред Washington Post, че имат готовност за затягане на мерките, ако някъде случаите на местно ниво започнат да се увеличават.

 

И докато Washington Post търси отговор защо в Израел е имало толкова много заразени при отварянето на училищата, а в Европа нещата са по-спокойни, дойде новината, че израелското правителство одобри 3 седмици пълна карантина, която ще започне от Еврейската нова година на 18 септември, петък. Училищата ще бъдат отворени до петък, а не както се предлагаше да бъдат затворени още в сряда – 16 септември.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".