Рубрики
Начало » Коронавирус » Фандъкова мисли за връщане на 7, 8 и евентуално 12 клас в училищата, ако ситуацията позволява

Фандъкова мисли за връщане на 7, 8 и евентуално 12 клас в училищата, ако ситуацията позволява

Решение ще има в сряда след среща на щаба

 

smg may 2018 deca

 

За поетапно връщане на учениците от 7, 8 и евентуално 12 клас в училищата, ако ситуацията позволява. В такава посока се разсъжава в Софийския оперативен щаб, става ясно от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова по БНТ.

 

Ако нещата в София се задържат в тези рамки, които са в момента, ще можем да си позволим част от учениците и то по-малката част да върнем временно в час, за да можем след това да се сменят.

 

Какво решение ще се вземе, ще стане ясно в сряда.

 

Водеща трябва да бъде здравната система, възможността на болниците да ни лекуват“, категорична е позицията си Фандъкова.

 

Редуването на онлайн и присъствено обучение вероятно ще продължи докато нещата се успокоят, каза кметът на София.

 

Йорданка Фандъкова по БНТ по въпроса за образованието:

 

Кмет: В момента всички ученици в София от 6 до 12 клас се обучават онлайн. Гимназистите ще направят 1 месец. За 6 и 7 клас ще бъдат 2 седмици. Така че следващата седмица предстои да вземем решение – по-скоро към сряда, за да видим как се движат нещата. Така че моето мнение е за свикване на щаба в сряда. Трябва да мислим за поетапно връщане, разбира се, ако ситуацията позволява. В никакъв случай не можем да върнем всички тези ученици в училище едновременно, защото рискуваме да върнем ситуацията в онези, в които рязко се покачваха случаите.

Така че ние мислим в посока учениците от 7 клас, 8 клас и евентуално 12 клас – това са класовете, за които е важна подготовката на място, поетапно да се връщат. 

Водим разговори с цялата система. Повечето учители не са безотговорни хора.

Направихме една анкета сред всички училища в София. Получиха се интересни данни. Над 60% от тях – притесняват се за здравето си, но смятат, че от 1 до 5 клас трябва да е присъствена форма. Повечето дори смятат, че и при по-големите трябва да имат присъствено като се редува с онлайн.

 

БНТ: Не знам как ще стане, ако броят за заразените през декември нараства. Знаете последните теории, че училищата се превръщат в развъдник на зараза. Смятате ли, че българското училище е развъдник на вируса?

 

Кмет: Теориите са различни. Факт е, че при малките ученици могат да се спазват повече мерките. Отделни са класовете, не се сместват, имат отделни учители. При по-големите самата дейност не позволява спазване на дистанция. Младите хора са и много активни.

Смятам, че при големите ученици носенето на маски е възможно.

Трябва да се търси баланса, но водеща трябва да бъде здравната система, възможността на болниците да ни лекуват.

Да, аз съм учител. Зная как се отразява стоенето вкъщи на децата, онлайн обучението, колкото и перфектно да е организирано, защото има училища, които са го организирали чудесно, но децата имат нужда от общуване, от общуване с учителите си. Това го зная, но в момента би било безотговорно да разхлабваме мерките.

Моята позиция е:

Ако нещата в София се задържат в тези рамки, които са в момента, ще можем да си позволим част от учениците и то по-малката част да върнем временно в час, за да можем след това да се сменят – така както е алгоритъмът, предложен от МОН. Така децата да бъдат временно в училище и временно онлайн, поне докато нещата се успокоят. А това никой не знае кога ще се случи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".