Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Фандъкова: Ще предложа учениците в София да не учат на 1 и 2 април

Фандъкова: Ще предложа учениците в София да не учат на 1 и 2 април

 

20210313_163137

 

Ще предложа учениците в София да не учат на 1 и 2 април, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на брифинга. Ще направи това предложение, за да не се връщат на училище само за два дни, а директно да се премине към пролетната ваканция, която започва на 3 април.

 

Столичният кмет се включи в брифинга, за да обясни, че положението в София е много сериозно и че столичният щаб е обсъждал до късно снощи какви мерки да се вземат, но така и не обяви какво са решили, а изглежда каквото и да е обсъждано, всъщност ще се приложи само това, което ще важи за цялата страна със заповед на здравния министър.

 

Единствено по-различното беше включването на кмета Фандъкова, че ще предложи учениците да не учат на 1 и 2 април и е помолила децата, които имат нужда от психолози, да бъде разрешено да ги посещават, а директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев се е съгласил.

 

Йорданка Фандъкова публикува във Фейсбук позицията си и обясни какво се затваря в София.

 

❗ София е сред градовете с най-голям ръст на заразените и хоспитализираните с COVID-19 в страната. Решението за въвеждане на строги ограничителни мерки е трудно, но нужно поради следните причини:

 

➡️ 35% увеличение на хоспитализираните в софийските болници за последните 10 дни с изключително стръмен ръст в последните дни. Тази сутрин в болниците в София са хоспитализирани 2107 пациента. При ноемврийската вълна това са показатели, които постигнахме в края на ноември, като най-големият регистриран брой хоспитализирани до момента в София е 2264 на 30 ноември.
➡️ 36% ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Този ръст е изключително притеснителен, защото това са пациенти, които се нуждаят интубиране и грижите на лекари реаниматори, чийто брой е ограничен, а това затруднява разкриването на голям брой такива легла.

 

➡️ Новозаразени в София над 1000 на ден в последната седмица и много голям брой повиквания към Спешна помощ.

 

➡️ Данните показват и две притеснителни тенденции – ръст на децата, които се разболяват и нуждаят от лечение в болница и разболяването на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването и се нуждаят от лечение в болницата.

 

✅ В последните дни заедно с министъра на здравеопазването и директорите на всички софийски болници направихме реорганизация на отделенията и болничните легла за КОВИД. Включиха се всички болници, които са подготвени с легла, апаратура и медикаменти.

 

Сега всички заедно трябва да прекъснем растящата крива, докато още може да се гарантира лечение в болниците.

 

➡️ Поканих и разговарях лично с представители на големите търговски центрове и ресторантьорския бизнес. Ограниченията са тежки за бизнеса и служителите им, но имаме тяхното разбиране. Заедно с бизнеса подготвяме и план за поетапно отваряне при спиране на ръста и спад на новите случаи и хоспитализираните.

 

➡️ Разговаряхме и с директори, учители и родители. Разбирам родителите, които не биха искали затваряне на яслите, детските градини и училищата с начален етап. Задържахме максимално дълго присъственото обучение на най-малките, но настояването на лекарите е категорично на база данните за болни и карантинирани деца и ученици. По мое искане, което беше прието от д-р Пенчев, ще запазим индивидуалните занимания за деца в центровете за личностна подкрепа с психолози и специалисти.

 

Ограничителните мерки ще бъдат въведени със заповед на министъра на здравеопазването от понеделник, 22 март до 31 март. До края на деня заповедта ще бъде публикувана, пише Фандъкова.

 

Основните мерки са следните:

 

❌ Преустановяват се посещенията в яслите и детските градини.

❌ Преустановяват се присъствените учебни занятия за всички ученици, включително и груповите извънкласни занимания и занимални.

❌ Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене и развлечения, допускат се доставки до дома и офиса. Храненето на гостите на хотелите ще се организира в стаите.

❌ Преустановяват се посещенията на търговски обекти с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.
Преустановяват се посещенията на търговските центрове, в това число и тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, лечебните заведения, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори.

❌ Преустановяват се посещенията в казина и игрални зали.

❌ Преустановява се провеждането на изложения, семинари, конкурси, концерти, групови туристически посещения, събори, фестивали и други масови мероприятия на открито.

❌ Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия.

❌ Преустановяват се посещенията във фитнес залите, а спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

❌ Сватби, кръщенета и други частни тържества се допускат с присъствие до 15 души.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".