Рубрики
Начало » Коронавирус » Ген. Мутафчийски: „Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година“

Ген. Мутафчийски: „Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година“

„Ситуацията е изключително сериозна. Не, не вървят в правилната посока нещата!“

nature-3102762_640

 

„Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година“, заяви красноречиво ген. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг. „В момента сме на ниво 5 ноември“, обясни той, за да си представим още по-образно нещата къде сме и какво ни предстои.

 

„Ситуацията е изключително сериозна. Не, не вървят в правилната посока нещата!“

 

Началникът на НОЩ отново беше единственият, който беше с най-„черногледия“ анализ на ситуацията (но не предложи този път решение, а имаше само тревожен анализ и информация) в сравнение с всички участници в доста нажежения брифинг, който не се радваше на медиен комфорт, а имаше смел журналистически обстрел защо не налагат мерки в национален мащаб.

 

Нарастването при хоспитализацията е с 38% за една седмица, изчисли началникът на НОЩ. Смъртността е с 53% покачване на седмична база.

 

„Много стръмно е покачване на кривата на смъртността. Не сме имали такова стръмно покачване от септември.“

 

При такова нарастване ще има бързо изчерпване на леглата и гражданите няма да могат да получат адекватна медицинска помощ, прогнозира генералът.

 

„Само 5 свободни легла имахме тази сутрин във ВМА“, обяви ген. Мутафчийски.

 

При предишните пикове имаше семейства, в които 1-2 члена не са заразени. Сега семействата са в пълен комплект заразени, посочи началникът на НОЩ.

 

Доц. Ангел Кунчев отчете къде е България спрямо ЕС и Балканите.

 

380 заразени на 100 000 души. 16 място в ЕС. 5 място на Балканите.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".