Рубрики
Начало » Коронавирус » Германците казаха „Nein danke“ на ваксината на АстраЗенека

Германците казаха „Nein danke“ на ваксината на АстраЗенека

Германски медици отказват ваксинация с АстраЗенека, обмисля се с нея да се ваксинират полицаи, учители и бездомници

germany-2646841_1280

 

Германците казаха „Nein danke“* на ваксината на АстраЗенека, пише „Политико“ и коментира, че нежеланието им да я приемат може да застраши плановете на Берлин за ваксинация. В страната са доставени 1,4 милиона дози, но са използвани само около 240 000 от тях.

 

Докато милиони германци очакват с нетърпение да получат своята ваксина срещу коронавирус, ваксините на АстраЗенека се трупат на склад, тъй като има слабо търсене за тях. Този парадокс е в известна степен изненадващ, защото правителството е подложено на натиск да ускори ваксинацията, а в същото време има недостиг на ваксини в Европейския съюз. В същото време приоритетните групи, които трябва да бъдат ваксинирани с АстраЗенека, отказват да я приемат, когато им се предложи.

 

Наострянето срещу АстраЗенека започнаха с препоръката на Постоянната комисия за ваксинация на Германия (STIKO), според която ваксината трябва да се дава само на лица под 65-годишна възраст, тъй като няма достатъчно данни от клиничните изпитвания. Това съвпадна и със съобщението на фармацевтичната компания, че не може да спазва графика за доставки за Европейския съюз, което доведе до остра реакция от страна на Брюксел.

 

Също така анализите сочат, че АстраЗенека е малко по-малко ефективна от ваксините на Пфайзер и Модерна, които също се използват в Германия.

 

Ръководителят на Постоянната комисия за ваксинация се наложи да обяснява, че оценката им да не се поставя тази ваксина на възрастни над 65-годишна възраст няма нищо общо с безопасността:

 

„Никога не сме отправяли критики, че ваксината е опасна“.

 

Той допълва:

 

„Работим много усилено да се опитаме да убедим хората да приемат ваксината и да изградим доверие в тази ваксина сред населението.“

 

Правителството също се старае да върне доверието на германците във ваксината и да ги убеди, че АстраЗенека дава добра защита срещу коронавирус по отношение на тежки и смърни случаи.

 

Ваксината е безопасна и високоефективна. Предотвратява от инфекции и от тежко разболяване. Ваксинацията може да спаси животи“, написа в понеделник говорителят на правителството.

 

Тъй като Германия не одобри АстраЗенека за възрастните, тя е насочена към медицинския персонал и към хората, които се грижат за възрастните. Но някои от тях просто не искат тази ваксина и цитират предполагаемите странични ефекти.

 

Различни политици отправиха остри нападки към правителството, че не е предоставило достатъчно информация за ваксината и че очакват да се върне бързо доверието на населението в нея. Попитани обаче дали трябва да се поставя на възрастни хора над 65-годишна възраст, отговорът е, че Германия трябва да се придържа към съвета на STIKO, т.е. „Не“. По-скоро да се предостави на други приоритетни групи.

 

Набелязаните следващи приоритетни групи, които да могат да се възползват от ваксината на АстраЗенека в Германия са:

 

Полицаи,

Учители в детски градини и основни училища.

Трябва да бъдат обаче на възраст между 18 и 64-годишна възраст. Следва и уточнението, че 18-годишните също могат да бъдат изложени на риск от коронавируса.

 

Тази идея явно съответства на плановете на Ангела Меркел да промени приоритетните групи и учителите в детските градини и в основните училища да могат да се ваксинират по-рано.

 

„Ние смятаме, че членовете на тази група невинаги могат да спазват необходимата дистанция, когато работят„, заяви Меркел.

 

Министърът на вътрешните работи също се застъпи за по-бърза ваксинация на полицаите.

 

А социалният министър подкрепи бездомниците, които да минат по-напред при приоритетните групи.

 

„В настоящата ситуация е неприемливо тези ваксини да стоят неизползвани“, заяви твърдо социалният министър на Германия и посочи, че бездомниците спешно трябва да бъдат ваксинирани, защото спят в претъпкани приюти и има повишен риск от заразяване.

 

„Не трябва да забравяме тези, които нямат шумно лоби“, допълни германският социален министър в защитата си към бездомниците, които да получат спешна ваксинация с АстраЗенека.

 

* „Не, благодаря!“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".