Рубрики
Начало » Коронавирус » РЕШЕНО: Германия ще ваксинира с АстраЗенека само възрастни над 60 години

РЕШЕНО: Германия ще ваксинира с АстраЗенека само възрастни над 60 години

 

berlin-4692820_640

 

Германия ще ваксинира с АстраЗенека само възрастни над 60 години, съобщават медиите. Решението е било взето късно вечерта във вторник. Причината – опасения от странични ефекти при по-младите.

 

В решението е записано, че хора под 60-годишна възраст все още могат да се ваксинират с АстраЗенека, но само по преценка на лекаря си и на свой риск. 

 

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че е „голям късмет“, че страната има „налични толкова много ваксини“. Тя е допълнила, че „цялата кампания по ваксинация почива на принципа на доверието“.

 

„Трябва да можем да се доверим на ваксините“, смята Меркел.

 

Меркел е допълнила, че властите не могат просто да замитат случаите под килима и да не ги приемат сериозно.

 

Германският министър на здравеопазването, призна, че е „спънка, че една от ваксините, достъпни за нас в тази пандемия, очевидно представлява повишен риск за определена възрастова група“.

 

Той обаче е уверен, че ваксината на АстраЗенека е „много ефективна“. Сега тя ще се дава на хора на възраст над 60 години, дори ако в дадения момента не е техният ред да бъдат ваксинирани, но желаят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".