Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Разсеяна холандка била ваксинирана вместо да бъде тествана за ковид

Разсеяна холандка била ваксинирана вместо да бъде тествана за ковид

 

woman-797394_640

 

Редица необичайни събития довели до това жена от холандското градче Лансингерланд да бъде ваксинирана вместо да бъде тествана за ковид. Поредица от човешки, бюрократични и технически грешки се струпали, за да получи разсеяната дама ваксина значително по-рано без да попада в приоритетните групи.

 

Жената получила писмо от здравните служби. Помислила, че е за ваксинация. Погледнала само дата, час и място и като дисциплиниран член на своята общност се явила на време. Писмото всъщност било за тестване, но тя изобщо не го прочела. В тази община се прави масово тестване на населението.

 

Трябвало да се яви в здравния пункт, който е на летището Ротердам-Хага. На входа трябвало да има човек, който да я допусне, но явно е нямало такъв.

 

Сигурно си мислите, че до този момент свършва объркването? Не. Изглежда цялата вселена се била наговорила тази жена да бъде ваксинирана. Така че случките продължават.

 

Процедурата има редица стъпки, през които трябва да се премине, за да бъде някой ваксиниран.

 

Когато жената влиза в центъра, трябвало да се регистрира като покаже писмото с поканата. Тя обаче не носела това писмо.

 

В такива случаи служител трябва да влезе в системата и да провери дали това е вярно. Но в този случай това не се е случило.

 

Имало технически проблем и компютърът работел твърде бавно. За да не се забавя опашката, служителят махнал с ръка и пуснал дамата.

 

Жената отишла при екипа за ваксиниране и се ваксинирала.

 

Твърде късно е за връщане назад!

 

След като е сложена една доза от ваксината трябва да се сложи и втората. Едва при подготовката за този етап екипът за ваксиниране осъзнал каква огромна грешка е станала.

 

До момента само 1% от холандците са получили ваксини и всеки си чака реда, а тази късметлийка успяла да се нареди сред първите ваксинирани. В страната има огромно желание за ваксиниране – над 80%.

 

Дамата е прегледана от лекар. В добро здраве е. Очаква се до две седмици да й бъде направена втората ваксинация.

 

Говорителят на Националната здравна служба коментира пред медиите случилото се.

 

„Ако регистрацията беше извършена по-внимателно, това нямаше да се случи. Всичко това показва колко са важни всички стъпки при ваксинирането, които са предвидени. Предприехме допълнителни мерки това повече да не се повтаря.“

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".