Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандският крал е критикуван защо е заминал на ваканция в Гърция

Холандският крал е критикуван защо е заминал на ваканция в Гърция

„Къде е кралят?“, питат холандските журналисти

De minister-president, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

De minister-president, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

 

Холандският крал Вилем-Александър е критикуван от депутати защо е заминал на ваканция в Гърция.

 

„Това е неразумно и неразбираемо“, обяснява депутат от D-66, коалиционен партньор в управлението на премиера Марк Рюте.

 

Голяма част от Гърция не попада сред рисковите зони и заминаването на краля не наруша нито една мерките, предприети от правителството тази седмица за спиране на разпространението на коронавируса. Въпреки това тази ваканция не може да бъде посочена като важна. Рюте многократно призоваваше да се спрат всички пътувания, които не са неотложни. Отделно кралят винаги трябва да служи за пример на нацията.

 

„Можете да отидете на почивка, но след като стигнете до мястото – вила или хотел, не ходете на други места“, обясни Марк Рюте новите правила.

 

Вилем-Александър има частна вила в Южна Гърция. Той пътува до ваканционния си имот с държавен самолет, обясняват световните медии.

 

„Къде е кралят?“, питат остро холандските медии.

 

 

 Холадските издания са доста критични към ваканционното решение на краля си.  

„Докато Нидерландия се затваря, кралят замина на ваканция в Гърция“, отбелязват от NL Times.

 

Редовната пресконференция в петък на здравния министър на Нидерландия доби изненадваща насока. Министърът се оказа неподготвен да отговаря на журналистически въпроси къде е кралят. Авиационен репортер потвърждава в Туитър, че крал Вилем-Александър и семейството му са се качили на правителствения самолет Boeing 737 на летище Schiphol и са отлетели за Атина в 14:05 часа.    


Репортерската атака с въпроси изненадва и здравния министър, и ПР на правителството. Журналист от Telegraaf пита дали кралят заминава на почивка, а официалните лица отговарят притеснено, че не знаят къде е.

 

„Току-що казахте, че не смятате, че е разумно да се пресичат границата. Ще бъде странна гледка, ако кралят наистина е напуснал страната, нали?“ – пита безпощадно политическият репортер на Telegraaf, цитиран от NL Times.

 

Здравният министър успява да се посъвземе от журналистическата атака и отговаря, че според него правилата за пътувания важат за всички. Не трябва да се посещават държави, маркирани в оранжево и червено. По-късно става ясно, че вилата на краля попада в жълта зона.

 

 

 

 

И при предишната ваканция на холандския крал и съпругата му кралица Максима имаше напрежение. Тогава се появи снимка, на която се вижда, че кралските величия не спазват на гръцка земя социална дистанция от 1,5 метър – нещо много важно за холандците по време на пандемията. Наложи се кралят да поднесе извинения на поданиците си.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".