Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандският премиер се скара на младите заради безотговорно поведение по време на пандемията

Холандският премиер се скара на младите заради безотговорно поведение по време на пандемията

 

hague 106

 

Министър председателят на Нидерландия Марк Рюте, който умее да казва интелигентно твърдо „Не, не, не!“ на най-могъщите европейски лидери, се скара на пресконференция на младите в страната заради безотговорно поведение по време на пандемията от коронавируса.

 

„Ако твърде много млади хора продължават да не спазват правилата, тогава отново всички ще бъдем затворени. Вашите родители, баби и дядовци ще бъдат изложени на риск. Това все още не е така, но не е шега и е много глупаво да се държите така. Вие не сте отговорни само за себе си, но и за другите.“

 

Студентите първокурсници ще имат нови ограничения. Няма да имат въвеждащи седмици в университетите си. Обикновено те са в рамките на две седмици от средата до края на август. Ще се учи през академичната година колкото може повече онлайн. Задължително е спазването на 1,5 метър дистанция, на което много разчитат холандците. Студентските клубове и организации няма да имат право на масови събирания. Алкохолът се забранява на тези събития. Партитата им няма да могат да продължават след 22 ч.

 

Марк Рюте помоли всички да се опитат да избегнат втора вълна от коронавирус.

 

„Рискуваме да загубим всичко, което направихме до момента“.

 

Рюте обясни, че иска да избегне второ затваряне на страната.

 

Марк Рюте до край си остана не твърде убеден в ползата на маските, но даде възможност на местните власти да решават сами по този въпрос. Амстердам и Ротердам вече ги въведоха в най-натоварените си райони и улици.

 

Местните кметове получават повече възможности да налагат допълнителни мерки за ограничаване на заразата. Могат да намаляват броя на публиката на спортни събития, да затварят барове и ресторанти.

 

Рюте се ядоса и на баровете и ресторантите. Все повече хора не спават никакви мерки, смята той. Холандският премиер заплаши, че ако продължават да не се спазват правилата, всички заведения ще бъдат затворени. Също така предупреди увеселителните паркове и музеите, че само да се появи зараза, ще бъдат затворени за 14 дни.

 

Всички пристигащи пътници на летище Schiphol от рискови държави, обозначени в оранжево, каквато е България, ще бъдат тествани. От 12 август тестовете в Холандия ще могат да се проверяват онлайн.

 

Идващите от тези рискови дестинации трябва да останат за 14 дни под карантина и да си направят тест, ако проявяват симптоми. От правителството обявиха, че ще бъдат прозвънявани дали си спазват карантината.

 

Подробности прочетете тук и тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".