Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандските родители няма да бъдат глобявани, ако не си пуснат децата на училище през май

Холандските родители няма да бъдат глобявани, ако не си пуснат децата на училище през май

 

amsterdam 10

 

„Рюте ли ще отговаря за здравето на децата ни?“, гневно запротестираха холандските родители след като премиерът Марк Рюте обяви, че една от първите мерки в Нидерландия за разхлабване на мерките от извънредното положение в страната е децата и малките ученици до 12-годишна възраст да се върнат в детските градини и училищата на 11 май. След това ще се прецени какъв е ефектът, ще се помисли за по-големите ученици да се върнат в класните стаи на 1 юни.

 

Родителите обаче масово запротестираха в социалните медии, че децата им не са опитни зайчета. Te обясняваха, че няма как от малки деца да се очаква да стоят постоянно на дистанция от 1,5 метър. Това дори не може да се спазва от студентите, които в някои градчета из Нидерландия бяха заплашени от глоби, че в общите всекидневни на общежитията не спазвали дистанцията.

 

Правителствените служби, позоваващи се на съветите на своите здравни експерти, обясниха, че децата и малките ученици до 12-годишна възраст са най-малко застрашени от усложнения от коронавируса и затова е избрана тази група. Родители обаче настояваха да им се покажат научни изследвания, че наистина е гарантирано, че за децата е безопасно. За по-големите ученици било преценено, че често не учат в близост до дома си и ползват градски транспорт, затова все още не е добре да започват да ходят на училище.

 

Родителите посочват и още една слаба страна в стратегията. Учителите ще бъдат изключително застрашени. Интересно е, че повечето по-млади учители са по-притеснени да се върнат в класните стаи, защото смятат, че после могат да пренесат заразата върху родителите си и върху другите членове на семействата си без да разберат. Възрастните преподаватели не били толкова уплашени.

 

Спорът в холандското общество се пренесе в парламента. Депутатите гласуваха в среднощно заседание, че родителите, които не искат да си пуснат децата на училище през май, няма да бъдат глобявани, съобщава nos.nl. Намерението на правителството обаче е всички основни училища да започнат да работят пълноценно през юни и така до лятната ваканция да се навакса част от изпуснатия материал.

 

Интересно е, че със старта на извънредното положение, холандското общество беше сякаш изненадано, че се затварят детските градини и училищата. В много информации се посочваше, че в дадена сфера има забавяне, тъй като служителите работят от дома си, а имат и деца, които не са на училище и е трудно да се съвместяват различните роли. В момента прави впечатление, че родителите не приемат добре идеята първо малките деца да преминат към по-разхлабени мерки и да се върнат на училище, а те да продължават да работят от дома си.

 

И още една особеност в холандското образование се появи покрай коронавируса. Училище беше дадено за пример, че е загърбило преди време класическите езици – старогръцки и латински, и в него се изучават компютърни езици. Сега това решение се оказало много полезно, когато се учи от дистанция. Този модел беше даден като модерен пример за преминаване към по-съвременно обучение.

 

Правителството обяви, че работата от дистанция в страната остава поне до 20 май. Кафенета, заведения и ресторанти не се очаква скоро да заработят. Фризьори и масажисти засега също няма да работят. Всички големи събития с много хора са отложени чак за 1 септември.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".