Рубрики
Начало » Коронавирус » Хибридният вариант на обучение през новата учебна година в частното училище на сина на Тръмп

Хибридният вариант на обучение през новата учебна година в частното училище на сина на Тръмп

 

 

 

Ето как едно елитно частно училище обмисля да започне учебната година:

В кампуса ще има ограничен брой ученици.

Всички ученици от 1 до 6 клас ще бъдат поканени (не задължени) да учат всекидневно в кампуса.

Учениците от 7 до 12 клас ще учат една седмица присъствено, една седмица дистанционно обучение.

В това училище учи синът на Тръмп. Училището изобщо не се вслуша в призивите на американския президент всички ученици да се връщат в класните стаи. Вместо да следва политически решения, съветва се със здравни експерти и общува редовно с родителите.

 

Дори и частното училище на най-малкото дете на Доналд Тръмп не се вслуша в призива му всички ученици да се връщат в класната стая. Новата учебна година трябва да започне на 8 септември. До октомври обаче всички присъствени занятия са забранение. След това от училището трябва да преминат или към дистанционно обучение, или към хибрдино – да се съчетаят учене в кампуса и у дома. Стремежът е да е хибридно обучението и са разработили подробна информация как ще стане това. Окончателното решение – хибридно или дистанционно, трябва да се вземе на 10 август. В плановете на училището изобщо не влиза вариатът, за който настоява американският президент – напълно присъствено. Таксата в училището е близо 50 000 долара на година.

 

В St. Andrew’s Episcopal School (Мериленд), където ученик е 14-годишният Барон Тръмп, учат 645 ученици. В клас са средно по 13 деца. Има от 1 до 12 клас.

Защо дистанционно или хибридно обучение, а не изцяло присъствено?

 

От частното училище обясняват, че тяхна основна цел е здравето и безопасността на учениците, учителите, училищния персонал и семействата на всички в общността.

 

Пролетта на миналата учебна година в училището са били на дистанционно обучение и отчитат, че е било успешно. Сега се надяват да преминат на хибриден вариант през новата учебна година, защото има много повече предимства.

Защо хибридният вариант е предпочитан?

 

Той ще позволи спазването на дистанция в кампуса, тъй като ще има по-малко ученици в училището. Ще се ползват и възможностите на онлайн обучението, за тези които ще са от дистанция.

 

Ще се даде възможност на ученици, учители, персонал и семейства, при които има здравословни проблеми, да се включват пълноценно като работят от дистанция по време на пандемията.

 

Всяка класна стая ще има камера, която е насочена към учителя. Учениците, които учат от дистанция, ще могат да участват в класните занимания синхронно.

 

В кампуса ще има ограничен брой ученици.

 

Използва се следната методология:

 

Всички ученици от 1 до 6 клас ще бъдат поканени (не задължени) да учат всекидневно в кампуса.

 

Учениците от 7 до 12 клас ще учат една седмица присъствено, една седмица дистанционно.

 

Във всеки клас половината ученици една седмица ще бъдат дистанционно, а другите – присъствено.

 

Така ще се даде възможност на всички ученици хем да спазват социална дистанция, хем да имат достъп до лаборатории, арт студиа, спортни занимания.

 

Училището ще възстанови на родителите предплатените суми за транспорт и храна за неприсъствените дни.

 

В училището ежедневно се извършват редица дейности като дезинфекция и попълване на здравни въпросници.

 

Вътре училището носът и устата трябва да са покрити (освен по обяд, но там трябва да се спазва социална дистанция). Същото правило важи и за навън, ако има близко разстояние между двама души.

 

Учениците се хранят само на определени места в много малки групи.

 

Посещението на външни лица в кампуса е ограничено.

 

По подовете в училището ще има маркировка за необходимата социална дистанция.

 

В класните стаи също ще има социална дистанция.

 

Във всяка сграда ще има автомати с дезинфектанти за ръцете.

 

От училището са изпратили допитване до всички семейства на своите ученици. Ако окончателно се избере хибриден вариант, в анкетата родителите ще имат възможност да посочат дали са склонни да пускат детето си в училището по време на присъствените седмици или предпочитат да учи изцяло дистанционно. Отговорите няма да имат задължаващ характер, но ще послужат за ориентир на ръководството.

 

Темата за старта на новата учебна година в условията на епидемия от коронавирус ме вълнува много. Интересувам се как по света подхождат към това. Търся интересни примери. Вълнуваме как ще започне година у нас и ме притесняват много фактори – твърде късно се мисли по въпроса, а решението ще се вземе през септември, действа се само на централно ниво, не се дава никаква (или достатъчна) свобода на училищата, не се чува гласът на родителите. Случайно попаднах на информацията на частното училище на сина на Тръмп и всички световни медии бяха изумени, че изобщо не са се съобразили с призива на американския президент всички деца задължително да се върнат в класните стаи. От училището се допитват до местните здравни експерти и мислят за здравето на всички – деца, учители, персонал, семейства. Разработили са не един, а два варианта за новата учебна година. Премислили са хибридния вариант с присъствено и дистанционно обучение. Малките ученици от 1 до 6 клас са поканени, а не задължени да присъстват всеки ден. Дава се възможност на родителите да изберат дали изобщо искат да си пускат децата на училище, дори и да има такава възможност с хибридния вариант. Вземат се мерки за максимално намаляване на риска от заразата като се намаляват наполивна децата от горните класове. Слагат се камери във всички класни стаи и учениците от дома си също могат синхронно да участват в учебния процес. Училището стартира на 8 септември – само седмица преди старта на учебната година в България, а вече много неща са ясни. И не говорим за дезинфекция, сапуни и т.н., а за различен модел на обучение в периода на пандемия, който е приемлив за всички, но е и максимално безопасен. Очаквах българските власти да излязат с по-креативни варианти или поне да дадат възможност да училищата да си разработят свои модели за обучение през новата учебна година, с които през лятото вече да са запознати родителите. Разбира се, обстановката с коронавируса се променя. Същото го споделят и в училището на сина на Тръмп. Но това не им пречи вече да имат готови варианти какво да се прави от септември нататък. И най-вече – не виждам задължителен характер в решенията, които взема училището. Дава максимални възможности на всички в условията на коронавирус и социална дистанция. Няма задължителност за никога как да постъпи. Рисковете от заразяване във всяко семейство са различни и не трябва да се налагат задължитени и централни решения.

Как частните училища в България ще започнат новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус?

Частното образование е основна тема в сайта „Данибон“. За много родители с деца в частни училища е важно как те се подготвят за новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус. Очакванията са, че частните училища трябва да направят много повече от това, което се обявяват като мерки от представителите на МОН в медийното пространство, а и много от тези мерки изобщо не касаят частните училища. Също така очакванията са, че частните училища трябва да имат много по-голяма свобода за вземане на самостоятелни решения. Семействата, насочили се към частно образование, се вълнуват от редица въпроси, които можете да прочетете тук. Към момента само един собственик на частно училище (Izzi Science for Kids) сподели какви мерки са взели досега. Ако и други собственици, директори, учители в частни училища желаят да споделят как ще се учи при тях през новата учебна година, могат да ми изпращат писма на danybon.pr@gmail.com. Ще поместя информацията в сайта. Интересувам се и как ще се учи в чуждестранните училища в България. Ако някое училище вече е публикувало на сайта си такава информация как ще започне новата учебна година, можете да ми изпращате линкове.  Ако родителите от частни училища се вълнуват от още въпроси, също могат да ми пишат на посочения мейл. Статията по този въпрос е тук.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Частното училище на сина на Тръмп забрани присъственото обучение до октомври

Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

Как частните училища в България ще започнат новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус?

 

И ОЩЕ:

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

4 модела на обучение през новата учебна година в условията на коронавирус

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Омбудсманът пита МОН има ли екшън план срещу COVID-19 за новата учебна година 

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Иван Костов с хипотеза за ситуацията у нас с коронавируса около 15 септември

Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Здравният министър: Следващата седмица ще се сформира работна група във връзка с новата учебна година

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".