Рубрики
Начало » Коронавирус » Ваксината „Янсен“ получи „зелена светлина“ от Европейската агенция по лекарствата

Ваксината „Янсен“ получи „зелена светлина“ от Европейската агенция по лекарствата

 

traffic-lights-77320_640

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината срещу коронавирус „Янсен“ (на „Джонсън и Джонсън“), пише в официално съобщение на сайта на институцията.

 

След задълбочена оценка от ЕМА заключват, че ваксината „Янсен“ покрива критериите за ефикасност, безопасност и качество. 

 

Клиничното изпитване е проведено с хора в Съединените щати, в Южна Африка и в страни от Латинска Америка. Участвали са над 44 000 души. Резултатите сочат, че ваксината на Янсен е ефективна за предотвратяване на коронавирус при хора на възраст над 18-годишна възраст.

 

Нежеланите реакции при ваксината Янсен обикновено са били леки или умерени. Отшумяват в рамките на няколко дни. Най-честите са болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, мускулни болки, гадене.

 

Европейската комисия ще ускори процеса по вземане на решение за условно разрешение за пускане на пазара на ваксината на Янсен. Така това ще стане четвъртата ваксина, препоръчана за употреба в Европейския съюз, и първата еднодозова. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".