Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Япония, която не бързаше с ваксинацията, одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

Япония, която не бързаше с ваксинацията, одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

 

couple-3467634_640

 

Докато Израел, Великобритания и САЩ се превръщат в отличници по ваксинирането, а Европейският съюз настървено се опитва да ги настигне, няколко силно развити страни още през януари обявиха, че няма да бързат с този процес и ще искат първо да видят какво се случва на другите места. Сред тях бяха Япония, Австралия, Нова Зеландия и Тайван.

 

Япония най-после одобри ваксина. Това е „Комирнати“ на Pfizer-BioNTech. Днес беше получена и първата доставка. Ваксинацията ще започне в средата на следващата седмица. Първо ще бъдат имунизирани медицинските работници, а едва след това ще се премине към другите хора от населението.

 

Японското правителство се е договорило с Pfizer-BioNTech за 144 милиона дози.

 

Страната е поръчала също така 122 милиона дози от ваксината на Астра Зенека и 50 милиона от американската Модерна.

 

Населението на страната е почти 126,5 милиона.

 

В някои оптимисични прогнози се посочва, че Япония може да приключи с ваксинацията до юли, в други – края на септември.

 

И още информация от Фейсбук страницата на Данибон:

 

Практика е Япония да допуска лекарствени средства и ваксини за населението си след като направи и свои клинични проучвания, четох, че сега времето за това е съкратено в сравнение с това преди пандемията. Очаква се ваксинацията да стартира в сряда с 20 000 лекари и медицински сестри от 100 болници в цялата страна, те ще участватще в проучване, целящо да проследи потенциалните странични ефекти и честотата, с която се появяват във връзка с ваксината.

Допълнителни 3,7 милиона здравни работници от фронтовата линия ще започнат да се ваксинират в средата на март, последвани от хора на 65 и повече години най-рано от април. За Модерна се очаква да се получи одобрение за прилагане не по-рано от края на май. Ето 2 линка:

https://www.japantimes.co.jp/news/2021/02/12/national/science-health/japan-approval-pfizer-vaccine/

https://www.japantimes.co.jp/news/2021/01/07/national/science-health/japan-moderna-vaccine/

 

В момента се обучават и хора за осъществяване на гладко протичане на ваксинацията чрез симулация:

https://www.japantimes.co.jp/news/2021/02/05/national/japan-vaccination-schedule/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".