Рубрики
Начало » Коронавирус » На жени под 60 години с риск от тромбоза трябва да се предлага друга ваксина, а не АстраЗенека

На жени под 60 години с риск от тромбоза трябва да се предлага друга ваксина, а не АстраЗенека

 

woman-837156_640

 

На жени под 60 години, при които има повишен риск* от тромбоза, трябва да се предлага друга ваксина, а не АстраЗенека – това стана ясно от изказване на здравния министър Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг и цитирано след това сайта на здравното министерство.

 

„Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза и трябва да предлага на пациентите, попадащи в тази възрастова категория, различна ваксина от АстраЗенека“, обясни министърът.

 

източник: МЗ

източник: МЗ

 

Анализът на ЕМА, обявен вчера, разглежда 86 случая на тромбози при над 25 милиона ваксинирани с лекарствения продукт лица, или около 3 случая на 1 млн. ваксинирани лица, обясни изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Изследванията на европейската агенция продължават. Позицията на европейския регулаторен орган е, че ползите от приложението на ваксината значително надвишават риска.

 

Кирилов посочи, че медицинските специалисти трябва да предоставят обстойна информация на лицата, на които е поставена оксфордската ваксина – след имунизация с оксфордската ваксина в рамките на няколко седмици гражданите трябва да следят за симптоми като задух, болка в гърдите или корема, подуване на долните крайници, главоболие или размазано виждане.

 

източник: МЗ

източник: МЗ

 

Министър Ангелов сподели, че на вчерашното извънредно заседание на здравните министри на ЕС е настоял за единно европейско становище по въпроса и за единно послание към европейските граждани, за да се действа синхронно по отношение ваксинацията с АстраЗенека.

 

* На Фейсбук страницата на здравното министерство се дискутира въпросът кои жени попадат в тази категория. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".