Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Повече жени получават странични реакции от ваксината на АстраЗенека в сравнение с тази на Пфайзер

Повече жени получават странични реакции от ваксината на АстраЗенека в сравнение с тази на Пфайзер

Официално проучване в Нидерландия

 

headache-3660963_640

 

Повече жени получават странични реакции от ваксината на АстраЗенека в сравнение с тази на Пфайзер, сочи проучване на Холандската агенция за изследване на страничните реакции Lareb. В него са включени близо 4000 жени на възраст между 21 и 65 години, които са ваксинирани.

 

Жените са по-склонни да получават странични реакции след ваксинация с АстраЗенека отколкото с Пфайзер.

 

В изследването са участвали на доброволен принцип след „първата игла“ 3331 жени, ваксинирани с АстраЗенека, и 559 жени, ваксинирани с Пфайзер. Около 3600 от участвалите работят в здравеопазването.

 

Две трети от жените с АстраЗенека съобщават за главоболие, умора, мускулно напрежение или общо неразположение. 39% заявяват, че са имали треска от над 38 градуса, която продължава до два дни.

 

Това е повече от два пъти в сравнение с процента на жените с Пфайзер, които съобщават за главоболие, умора или мускулни болки. Само 5% от жените с Пфайзер са имали треска за кратко време.

Bijwerking = страничен ефект;  Hoofdpijn = главоболие; Niet lekker voele = не се чувстваш добре; Vermoeidheid = умора; Spierpijn = мускулни болки; Koorts (> 38) = треска над 38 градуса

Bijwerking = страничен ефект;
Hoofdpijn = главоболие;
Niet lekker voele = не се чувстваш добре;
Vermoeidheid = умора;
Spierpijn = мускулни болки;
Koorts (> 38) = треска над 38 градуса

От Lareb се ангажират да направят проучване и след „втората игла“ на двете ваксини, да изследват и страничните реакции при мъжете, а също ще има данни и за Модерна. Вероятно ще се проучи и за Янсен на „Джонсън и Джонсън“, която холандците многократно заявяват, че е холандска разработка на Лайден.

 

В Lareb са получили 80 сигнала за подуване на мястото на инжектиране при поставянето на ваксината на Пфайзер.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".