Рубрики
Начало » Коронавирус » Юристи: Правните заплахи на ЕС срещу АстраЗенека вероятно ще завършат с неуспех

Юристи: Правните заплахи на ЕС срещу АстраЗенека вероятно ще завършат с неуспех

Според договора: „Европейската комисия и държавите-членки се отказват от всякакви искове срещу АстраЗенека за забавяне на доставката.“

 

contract-4085336_640

 

Правните заплахи на Европейския съюз срещу АстраЗенека вероятно ще завършат с неуспех, смятат юристи от международни правни кантори, цитирани от холандските медии.

 

След поредното забавяне на доставките от фармацевтичната компания и намаленото количество на дозите здравният министър на Нидерландия е поискал правни експерти да се произнесат по договора, подписан между АстраЗенека и Европейската комисия. Медии са се допитали до такива като са им представили документа.

 

Правните заплахи на Европейската комисия срещу АстраЗенека за забавянето на доставките на ваксините срещу коронавирус вероятно ще завършат с неуспех, смятат юристите, цитирани в холадските медии.

 

Претенциите на ЕК са по казуса с намалените доставки от АстраЗенека с 60% за европейските държави през първото тримесечие, за което беше съобщено през януари 2021 г.

 

Според Колин МакКол, партньор в международната адвокатска кантора Taylor Wessing, претенциите на Европейската комисия са неоснователни. Клайв Дъглас, адвокат в Nexa Law в Лондон, е на същото мнение.

 

Според експертите по международно право има клаузи в договора, които потвърждават тяхната позиция.

 

Най-важната клауза е, че:

 

„Европейската комисия и държавите-членки се отказват от всякакви искове срещу АстраЗенека за забавяне на доставката“.

МакКол подозира, че по същия начин са подходили и с другите фармацевтични компании:

„Не бих се изненадал такава клауза за отказване от права да съществува и в договорите с другите фармацевтични компании.

 

Предвид експерименталния характер на ваксините е малко вероятно производителите да са се обвързали със срокове.“

 

Член 5.1 от договора гласи, че компанията ще положи „максимално разумно усилие“ („the maximum reasonable effort“) да достави между 80 и 100 милиона дози между януари и март.

 

Ангажиментът за „максимално разумно усилие“, повторен в множество раздели в договора, е технически аспект, към който Европейската комисията се придържа.

 

„Включването на думата „приблизително“ („approximately“) означава, че датите на доставка не са точни“, обяснява Клайв Дъглас от Nexa Law, позовавайки се на графика на договорените месечни доставки.

 

И още нещо:

 

„Освен това задължението за максимално разумно усилие не е специално посочено при датите на доставка“, смята юриста.

 

Съществува и проблем с формуляра за поръчка, който е неразделна част от договора. С него държавите-членки трябваше изрично да поискат доставката на техните разпределени дози. Той трябваше да бъде подписана 10 дни след като Европейската комисия разпредели квотите.

 

Формулярът за поръчка, както е посочено в договора, не съдържа никаква допълнителна информация за сроковете за доставка“, обяснява Дъглас, „така че ако правителствата не са договорили специални условия в своите индивидуални формуляри за поръчка, важат тези от договора.“

 

Всъщност член 8.1 и член 8.2 от договора позволяват на АстраЗенека да определят самостоятелно количествата и датите на доставка, както сметне за добре.

 

Правителствата имат право да спрат плащанията (но не и да помолят за санкции) само за късно получаване на дози, както е съобщено от доставчика, но не и при невъзможност за изпращане на цялото количество дози, договорено за даден месец“, заключава Дъглас.

 

На този етап юридическият екип на Европейската комисия изглежда има много малко „пространство за маневриране“, смятат юристи.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Защо Великобритания успя с доставките на ваксини от АстраЗенека, а ЕС – не?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".