Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Диреторът на 119 СУ: „Както се вижда няма скоро да приключи oнлайн обучението“

Диреторът на 119 СУ: „Както се вижда няма скоро да приключи oнлайн обучението“

 

119 SOU 1

 

„Както се вижда няма скоро да приключи oнлайн обучението“, прогнозира известният директор на 119 СУ Диян Стаматов по „България Он Еър“. Хибридният вариант е най-добрият в тази ситуация с нарастващи бройки на заразени от короновирус, смята той.

 

Доста дълго продължи дистанционното обучение. Както се вижда няма скоро да приключи в този му вид, което създава известни притеснения за всички.

 

Това изказване е добър ориентир какво евентуално ще се случи след 17 март, тъй като няма официална информация дали ще има пак редуване на класовете. В заповедта на здравния министър има график до тази дата.

 

На въпроса дали няма вариант всички ученици да се върнат в клас, например, през април, ако ваксинацията върви добре и спадне броят на заразените, столичният директор, който е и бивш заместник министър на образованието, не беше оптимист.

 

Това е хубава приказка, която разказахте току-що. Само, че реалността е малко по-различна. И ваксините ги няма, и ентусиазмът не е толкова голям. И за голямо съжаление ковид резултатите всяка сутрин показват един много висок ръст, който не дава оптимизъм на никого.

Затова трябва да сме още по-предпазливи.

И този вариант, който в момента съществува, макар и да е труден – хибридният, е вариантът, който е най-удачен в дадената ситуация.

 

Стаматов припомни, че в някои държави дори и малките ученици учат онлайн без да има редуване с присъствено обучение.

 

Директорът на 119 СУ смята, че националните външни оценявания е хубаво да се проведат, но не на всяка цена.

 

Ако продължава заболяваемостта да расте, би било риск да се проведе НВО в 4 и в 10 клас.

Но ако е в период, когато няма толкова много заболели, НВО би могло да се проведе, за да се види какво реално са научили учениците, които 1 година са учили онлайн и да се съпостави с очакванията.

 

Напоследък на много хора прави впечатление, че не се обявява никаква статистика за заболелите от ковид учители и ученици. Стаматов беше попитан колко са заразените учители и той спомена, че не е попадал на такава статистика скоро.

 

До края на октомври-ноември се водеше такава статистика колко учители са се разболяли. Наскоро не ми е попадала такава статистика.

 

Стаматов разказа случай от своето училие: дете се връща след каратнина в клас. Не му е правен тест, не е водено на лекар, защото така са преценили родителите му. Свършила му е карантината и се връща. Но това е причинило притеснение в другите семейства, част от които са подали молби за онлайн обучение за децата си.

 

В 119 СУ 60 учители са изкарали ковид, а 25 са се ваксинирали.

 

Диян Стаматов, който е член на Отрасловия съвет към МОН, сподели, че много професионалисти са се обединили около идеята за две ваканции – кратка ваканция след 17 март и после по-дълга около Великден и Гергьовден, тъй като се е натрупала умора – особено при малките ученици, които учат присъствено от 4 януари, но решението трябва да го вземе министерството.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".