Рубрики
Начало » Коронавирус » Карантина за целия клас при заразен съученик

Карантина за целия клас при заразен съученик

Все още се обсъждало дали карантината да бъде една или две седмици

125 su klasna staya

 

При заразен ученик ще се карантинира само класът му, а няма да се затваря цялото училище, обясняват от МОН за „Сега“. При повече заразени, ще се затвори училището за няколко дни, докато се изчакват резултатите от тестовете за коронавирус и се направи дезинфекция. Тогава ще се „превключва“ на дистанционно обучение, но само за тези дни и само за този клас или това училище.

 

От МОН са отхвърлили идеята, която е харесана в много други страни, за хибриден вариант – смесване на присъствено с дистанционно обучение, за да може да се спазва социална дистанция в училищата. Хибридният вариант щял да бъде много труден за учителите у нас. Затова са се спряли на „стратегията на превключване“ в случай на зараза и карантина. Все още се обсъждало дали карантината да бъде една или две седмици.

 

В даден момент обаче действително може да се получи така, че няколко класа да учат присъствено, а други дистанционно, докато им мине карантината. Но от МОН уверяват, че това е временно. Не става ясно обаче дали е проигран сценарият колко често може да се случва един клас да е под карантина или да има постоянно класове под карантина.

 

От просветното министерство смятат, че големите тържества за 15 септември няма да са удачни в условията на пандемия, но трябвало да се помисли как да се посрещнат учениците. Въвежда се 5-минутна сутришна беседа за коронавируса.

 

Цялата информация за противоепидемичните мерки в българските училища, които мислят да предложат от МОН, прочетете в статията на „Сега“ тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".