Рубрики
Начало » Коронавирус » Млад учител: Не е адекватна мярката да не се карантинира учител на заразен ученик

Млад учител: Не е адекватна мярката да не се карантинира учител на заразен ученик

Родителите трябва да могат да избират и дистанционно обучение

 

bag-1868758_640

 

Млад учител защити правата на българските учители по-добре от учителските синдикати

 

„Тази мярка да не се карантинира учител, който е преподавал в клас със заразен ученик, не е адекватна“, каза образователният експерт и учител Петър Велков в студиото на бТВ. Той реагира на изказването на лидера на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров, който обясни, че такава е мярката, предложена от здравното министерство – ако има заразен ученик, да се карантинират съучениците му, но не и учителите му. Това решение притеснявало преподавателите

 

Петър Велков даде пример с Чикагския синдикат на учителите, който излиза с декларация, че ако не се гарантира, че условията в училищата са безопасни, няма да влязат в класните стаи, а ще излязат на стачка. И след тази реакция в Чикаго учебната година започва дистанционно. Велков призова учителските синдикати у нас да защитят правата на учителите. Той подкрепи и родителите, които искат да има не само присъствено, но и дистанционно обучене.

 

„Аз съм тук, за да подкрепя българските родители за свободен избор. Никой родител не е виновен, че детето му има придружаващо заболяване. Никой родител не е виновен, че в семейството му може да има хора, които да са изключително рискови с повишена опасност от леталитет при среща с вируса или тежко протичане“, каза Петър Велков. „Съответно ние лишаваме тези деца от достъп до качествено образование като не даваме на родителите право на избор за дистанционна форма на обучение, която е по-качествена от възможността, която в момента се дава за самостоятелна форма и индивидуална форма на обучение“.

 

САЩ, Канада и много други държави дават възможност за избор дали образованието да е присъствено или дистанционно, каза Петър Велков. Ако остане само вариантът със задължително присъствено образование, на тези деца от рискови групи, им се отрязва възможността за качествено образование. Самостоятелната форма на обучение и индивидуалното обучение не са вариант. Трябва да се даде възможност тези ученици да присъстват дистанционно в провеждащия се час в класната стая.

 

Лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ цитира проучване, че 20% от българските учители се страхували да се върнат в класните стаи. Но добави, че процентът при учителите в детските градини бил преди време по-голям, но ето виждаме, че всички те отвориха и работят.

 

„Има учители, които казват, че няма да влязат в класните стаи, но се надяваме да преосмислят позициите си в този един месец“, каза синдикалния лидер.

 

Петър Велков, който се занимава и с управления на кризи, заяви, че трябва да се направи анализ на данните. Не можем в България да вземаме решения, които не са базирани на данните.

 

„Какво направиха в Ню Йорк? Какво направиха в САЩ? Допитаха се. 15% от учителите казаха, че няма да се върнат. Твърдо. И точно тези 15% ще поемат дистанционното обучение на другото анкетно проучване, което беше направено, което показа, че 25% от родителите няма да допуснат връщането на децата в класните стаи.“

 

Велков призова българските синдикати да направят такова проучване и най-вече да се грижат за българските учители, които са в изключително рискова група. Трябва да се даде свобода на българските учители.

 

Младият учител реагира и остро на изказването на синдикалния лидер, че страхът на родителите може да лиши децата им от качествено образование в училищата. Велков заяви, че страхът е рационален на база всички изследвания върху рисковете, на база неовладяна епидемиологична обстановка в Република България.

 

Велков отправи упрек към синдикалния лидер за негово изказване преди дни, в което се говореше за „така наречената пандемия“:

 

„Знам, че Вие осмивате пандемията. Това е изключително грозно! „Така наречената пандемия“* беше Вашето изказване!“

 

 

*Изказването за „така наречената пандемия от corona“ от синдикалния лидер можете да прочетете тук: „Стартът на учебната година“ в дълго 3 страници прессъобщение до медиите.

 

Цялото интервю можете да видите тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".