Рубрики
Начало » Коронавирус » „Като коледна елха“ ще превключват училищата между онлайн и присъствено обучение

„Като коледна елха“ ще превключват училищата между онлайн и присъствено обучение

До Коледа в големите градове: „учим в училище, учим вкъщи“

decorating-christmas-tree-2999722_640

 

„Като коледна елха“ ще превключват училищата в големите градове между онлайн и присъствено обучение до Коледа. От няколко дни министърът на образованието Красимир Вълчев лансира новата си идея за редуване на учене в училище и учене от вкъщи. Сравнението с коледната елха направи журналистката от бТВ Евгения Марчева:

 

„Като коледна елха: учим в училище, учим вкъщи“.

 

Новият алгоритъм ще затрудни още повече работата на директорите.

 

„Няма вариант без негативи“, каза откровено образователният министър.

 

Всъщност новият алгоритъм е много по-сложен за изпълнение, защото различните випуски трябва да учат различен период от време онлайн. Ако беше септември и нямаше болни учители, щеше да звучи интересно и иновативно, но в момента основното затруднение в системата вече произлиза от болните учители и трудно намиране на заместващи (50% в пенсионна възраст). Вълчев дори сам направи прогноза, че може учителят да преподава от вкъщи, а класът да е присъствено в училище. Какво ли ще е положението през декември? Вече се излиза в онлайн обучение не само, за да се спася здравната система, но и поради затруднения в дадена образователна инститациясправка 18 СУ с 30% болни учители и дори учениците от 2 до 4 клас минават в електронна среда. Отделно всяко връщане в присъствена форма води и до вероятност даден клас да попадне под изпълнение на другия алгоритъм на МОН – превключване в електронна среда при карантина, т.е. вече става алгоритъм в алгоритъма. Как ли ще се менажира всичко това от един директор, ако разбира се и той е напълно здрав? А и в тази ковид криза всичко се струпа върху директорите.

 

Красимир Вълчев обясни, че до Коледа ще има графици как да се учи след като свърши дистанционното обучение на учениците от големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Шумен. 

 

Той се доизясни, че никога никъде не е казвал да се превключва на 2 седмици на нов режим.

 

„Да се ходи на училище, когато е разумно!“

 

И пак повтори позицията си:

 

Не можем да си позволим до март учениците да учат онлайн.

 

Според него вероятно януари и февруари цялата система ще мине на онлайн обучение. Затова изглежда е важно преди Коледа да се върнат учениците присъствено, но вече добавя и уточнението:

 

„Доколкото ситуацията позволява“.

 

Красимир Вълчев отново заяви:

 

„Подкрепям всяко едно решение на всяко училище да премине в електронна среда!“

 

137 училища до момента са получили неговото съгласие. Отделно над 1000 ученици се обучават онлайн по своя воля.

 

„Не можем да затворим образователната система за 6 месеца. Затова разумните решения трябва да се вземат по места“, заключи Вълчев.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".