Рубрики
Начало » Коронавирус » Книгите в училищните библиотеки в Шотландия отиват в 3-дневна карантина след връщане

Книгите в училищните библиотеки в Шотландия отиват в 3-дневна карантина след връщане

Без топки за учениците във Франция

 

books-5266801_640

 

Маски, малки класове и часове навън. Опитът от 5 страни от отварянето на училищата

 

Маски, малки класове и часове навън – така обобщава „Fortune“ oпитът от 5 страни от отварянето на училищата. В публикацията се проследя какво се случва в Германия, Швеция, Великобритания, Италия и Франция.

 

Великобритания

В Шотландия имат няколко интересни практики. Едната е много забавна. Всички книги, взети от училищната библиотека, след като бъдат върнати, отиват в карантина за 3 дни.

Властите съветват да се проветрява много често. Социалната дистанция не е необходима в началните училища.

 

В Уелс училищата отвориха още през юни. Тогава класовете бяха направени много малки. Бяха разделени на три части. През септември надеждите са да са целите класове заедно. При огнища в дадени район месните училища могат да бъдат затворени.

 

Борис Джонсън настоява през септември класните стаи в Англия и Северна Ирландия да са пълни с учениците. Здравните власти обясняват, че това трябва да е съпроводено с масово тестване, карантиниране и проследяване на контактите. Иначе ще последва втора вълна.

 

Германия

В страната училищата отвориха. Преди това в някои провинции това беше се случило още през пролетта. Големият дебат е дали да се носят маски от учениците. В Берлин например са само в коридорите, на стълбите и в столовата. На други места обаче са задължителни в класните стаи.

Малко след отварянето две училища се наложи да затворят. В едното е имало случай със заразен учител, а в другото – със заразен ученик.

 

Швеция

Училищата никога не са затваряли. Надеждите бяха, че така се създава възможност да се съберат данни колко са заразените в училищата. Но такива данни никога не са събрани.

 

Италия

Страната планира да отвори училищата на 14 септември. Това е съпроводено съответно от бурни дискусии и протести от родители на учениците.

Класовете трябва да бъдат по-малки и да има социална дистанция. Чиновете ще са на голямо разстояние. Учениците и учителите трябва да носят маски. Преподавателите трябва да се снабдят и с шлемове.

Насърчава се часовете да се провеждат максимално открито. Също така да се ползват музеи и театри.

 

Франция

Още през май започна отварянето на училища, но се появиха много случаи на заразени, свързани с училищната среда. Това наложи бързото им затваряне.

След това френския президент Макрон реши през юни отново да вкара учениците „задължително“ в училищата. Не се обърна внимание на маски и социална дистанция, но се забраниха игрите с топки и контактните спортове.

Учениците трябва да се върнат отново на училище през септември.

 

 

източник: https://fortune.comhttps://www.france24.com/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".