Рубрики
Начало » Коронавирус » Кои са „Родители за безопасно образование“ и “Science in the Crisis”?

Кои са „Родители за безопасно образование“ и “Science in the Crisis”?

 

coronavirus-4937221_640

 

По време на бурните дискусии за онлайн обучението изпъкваха няколко активни групи. Две от тях са „Родители за безопасно образование“ и “Science in the Crisis“. Самата аз научих за тях от дискусиите на Фейсбук страницата на Данибон. Мнозина искаха също да знаят повече. Днес от „Родители за безопасно образование“ и “Science in the Crisis“ са изпратили прессъобщение до медиите с подробности за своята дейност. Използвам информацията от него като по-подробен отговор на въпроса кои са тези две активни групи.

 

Информация за екипа на „Родители за безопасно образование“ и “Science in the Crisis” – прессъобщение

 

В края на месец юли се обединихме съвсем доброволно около каузата за осигуряване на дистанционно обучение /ДО/ за децата във време на пандемия. По наша инициатива и изготвени нормативни документи бе осъществена промяната в ЗПУО /закона за предучилищното и училищното образование/ и последвалата Наредба 10, засягащи обучението в електронна среда от разстояние /ОЕСР/.

Следващите етапи на работата ни бяха свързани с изработване на нормативни документи, засягащи обучението на децата и извънкласните занимания в епидемична обстановка, както и изготвяне на необходимите противоепидемични мерки. Успоредно с това съдействахме за решаване на проблеми в университетите, засягащи именно прилагането на противоепидемичните мерки и ДО.

Работата на нашия екип продължи в посока изготвяне на противоепидемичните мерки в училищата и общите за страната, както и контрола върху тях, съвместно с МЗ и МОН.

С усложняване на епидемичната обстановка насочихме действията си към изработване и прилагане на категорични мерки с цел намаляване заболяемостта и овладяване на кризата, както и спешната необходимост от преминаване в ДО на всички училища и университети.

Нашият екип се състои от лекари, университетски преподаватели, учители, математици, културни дейци и специалисти по статистика и социални науки, ученици, студенти, родители и лично ангажирани в борбата с пандемията граждани.

Работим и споделяме информация по ежедневни и обобщени данни за хода на епидемията, както и анализи и изводи от научни издания.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".