Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Проф. Кожухарова: „Учителите да се ваксинират, защото няма нужда децата да се спират от училище“

Проф. Кожухарова: „Учителите да се ваксинират, защото няма нужда децата да се спират от училище“

 

vaccine-6109246_640

 

„Учителите да се ваксинират, защото няма нужда децата да се спират от училище“, заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър, в интерервю по БНР и така беше изведен изводът, че приоритет е престоящата учебна година да бъде присъствена. Проф. Кожухарова обаче изобщо не спомена новостите при делта варианта, при който много от заразените са млади хора и дори тийнеджъри, както сочат изследванията в Израел, Великобритания и в други държави.

 

За мен на първо място е училището, защото не трябва при възможността, която е дадена на преподавателите, и тя продължава тази възможност – да се ваксинират, ако не са ваксинирали и не са преболедували, защото да няма нужда децата да се спират от училище.

 

Посланията в интервюто бяха по-скоро с дата една година назад, когато се говореше още за класическия вариант на коронавируса, който не засягаше така много младите хора. Всички новини и анализи в чуждите медии от други държави показват вече много по-различни характеристики на новите варианти, особено на Делта варианта и много от заразените с него са младежи.

В интервюто прави впечатление, че за разлика от други държави у нас продължава да се пресмятат не само процента на ваксинираните, но и тези на преболедувалите и така да се отчитат стойности, които биха довели до по-спокойна нова вълна на коронавируса, а България реално е с много нисък процент на ваксинираните.

 

Много се разчита на факта, че много българи са преболедували от Ковид през последната година и сме реално вече имунни. Няма нито една държава по света, в която очакванията за повсеместен имунитет да са се потвърдили, реалният имунитет е малко по-висок от откритата заболеваемост, заявява от своя страна д-р Аспарух Илиев – едно имената по темата за ковид, които препоръчвам да се следят за мнения.

 

Въз основа на тези възгледи, изказани от проф. Кожухарова, и странни сметки на ваксинирани плюс една трета преболедували българи се прави план за действие при нова ковид вълна.

 

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда – много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9000 души в болнични заведения, заяви проф. Кожухарова.

 

По време на предишните вълни ми правеше впечатление, че Нидерландия – една доста по-богата и модерна държава от България, още при 2000 хоспитализирани затягаше сериозно мерките и реагираше светкавично.

 

Вероятно въз основа на космическото число от 9000 хоспитализирани от ковид д-р Аспарух Илиев реагира остро с пример:

 

В жилищен район с малки деца полицията поставя ограничение от 120 км/ч за автомобилния транспорт. Обещава, че след десетото прегазено дете може да преосмисли ограничителната мярка. Това за едни прословути 9000 в болница и дали подобни планове са реалистични.

 

Проф. Кожухарова обясни, че планът, който вероятно скоро ще бъде представен, разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

 

Проф. Кожухарова не знаеше колко ваксини трябва да се изхвърлят в края на август, ако няма желаещи за ваксинация, но се надява да се даде възможност на България да дари тези ваксини преди да им изтече срокът на годност вместо да се бракуват.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".