Рубрики
Начало » Коронавирус » Какво ми прави впечатление за комуникационния процес около мерките срещу коронавируса в Нидерландия?

Какво ми прави впечатление за комуникационния процес около мерките срещу коронавируса в Нидерландия?

 

binnenhof-2398654_640

 

Следя новините за Нидерландия и кризата с коронавируса ежедневно и вече имам натрупани впечатления как протичат нещата като комуникационен процес.

 

Мерки в Нидерландия се вземат напоследък на 14 дни (обикновено във вторник) – понякога остават същите, друг път се увеличават или намаляват.

 

Преди това се прави анализ на досега съществуващите и се анализира рискът.

 

Има и много проучвания на общественото мнение по различни теми.

 

Излизат постоянно и новини от сферата на науката и университетите в Нидерландия, които са полезни в борбата срещу коронавируса.

 

„Червеният екип“ от лекари и здравни експерти, който съветва правителството, дава предложение (идея, съвет) около 10-я ден.

 

Информацията се появява в медиите и широко се обсъжда. Виждам много интелигентни коментари в социалните медии.

 

Около 12-я ден (неделя) правителството се събира в резиденцията на премиера.

 

Медиите цитират свои източници какво решение са взели от правителството.

 

На 14-я ден почти винаги се обявява това, което вече се е появило като новини предните дни.

 

Бързо след това, ако има нови мерки, кметовете по места, университетите, други институции, ги разпространяват на свое ниво.

 

Няма рязък скок от една мярка в драстично по-голяма. Няма и залитания.

 

Има обаче ясни правила: „Работете от вкъщи!“.

 

Има и ясни ориентири: „Втората вълна е като цунами“.

 

Ако първо е „съвет“, следващата стъпка не е заповед, а „спешен съвет“. От препоръчително се преминава към „силно препоръчително“. Или преди да се реши нещо по-сериозно, има фаза на предупреждение. Това дава възможност хората да се пренастроят и да планират дори и в криза. Но е и знак, че не е неглижирана някоя опасност.

 

Няма паника. Няма излишни емоции. А само очертаване на стъпките за 14 дни.

 

Всичко е ясно обяснено защо се прави и какъв резултат се очаква.

 

Следя с голям интерес как се поднася в Нидерландия спокойно и информативно всичко около коронавируса. Научавам много неща. Например, какво трябва да се прави, ако вече сме в червената зона; колко важно е за икономиката, за хората, и за здравеопазването по всякакъв начин да се предотврати третата вълна от коронавирус. Посланията са ясни и кратки. Мерките досега не ми прави впечатление да са неизпълними, но пък се спазват. Правилата са за всички. Дори и за краля. Най-важното – има интегритет на всичко, което се прави. А това дава сигурност за управление на риска в една несигурна ситуация.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".