Рубрики
Начало » Коронавирус » Контакти на Координационния център за COVID

Контакти на Координационния център за COVID

 

1-1536x1024

 

Координационния център за COVID на РЗИ – тел.: 0893 540 079 и 0893 540 080.

Какъв е телефонът на Координационния център за COVID? 

В последните дни това е чест въпрос. Среща се в публикации във Фейсбук как хората се лутат и не знаят къде да се обадя, има и статии в медиите, в които се разказва за различни случаи. Търсенето на контактите на Координационния център е определено като „игра за напреднали“, защото дори Гугъл не може да помогне.

 

В такива кризи е добре, че има хора за всичко. Хванали са се и са успели да намерят телефоните на Координационния център за COVID и още по-хубаво, че ги споделят с другите. Ценната информация се препредава от профил в профил във Фейсбук, за да достигне до повече хора.

 

Координационният център e за всички хора, болни от COVID-19 или с подозрения за инфектиране.

 

Целта е да се съкрати времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение.

 

Ето и официалната информация на сайта:

http://neu.sbalipb.bg/2020/09/01/координационен-център-за-covid-19-работи-в-сб/

 

Всички суспектни пациенти за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, преминават през Координационния център, разкрит на територията на СБАЛИПБ. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция.

Координационният център ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До Координационния център от екипи на ЦСМП ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус.

Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика.

Целта е да се съкрати времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център са лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение са и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

За връзка с Координационния център за COVID на РЗИ – тел.: 0893 540 079 и 0893 540 080.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".