Рубрики
Начало » Коронавирус » Случаи на коронавирус в 41 училища в Берлин

Случаи на коронавирус в 41 училища в Берлин

Две седмици след старта на учебната година

brand-front-of-the-brandenburg-gate-5117579_640

 

Две седмици след началото на новата учебна година в 41 училища в Берлин вече има случаи на коронавирус, съобщават световните медии, цитирайки статия в Berliner Zeitung. В немската столица 825 училища отвориха. Поради големият брой учебни заведения в града реално само 4,5% са засегнати, но вече има десетки учители и стотици ученици под карантина, обобщава немското издание.

 

Училищата, в които има случаи на коронавирус, са общински и в едно частно.

 

При повечето учебни заведения става дума преди всичко за единични случаи – по един ученик или учител. При всички случаи се смята, че заразата е дошла отвън. Властите твърдят, че училищата не могат да се определят изобщо като огнища.

 

Националният училищен синдикат на Германия продължава обаче да смята, че връщането в училището е високорисково, тъй като здравните власти все още не са инспектирали учебните заведения за техните антивирусни мерки и за спазване на хигиената.

 

 

Родителите и в Германия са в два лагера. Едните се съмняват, че е възможна безопасна среда в училищата по време на пандемията. Други контрират с добре познатите реплики, че щом заведенията са отворени, как може да се държат училищата затворени.

 

За учителите в берлинските училища и детски градини има безплатни тестове. Услугата обаче не е лесно да се получи. Много учители се оплакат, че могат да се тестват в определените центрове между 13 и 16 часа, а по това време реално са в час.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".