Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандското кралско семейство прекратява ваканцията си в Гърция заради недоволство в страната около новината, че са заминали без да се съобразят с КОВИД ограниченията

Холандското кралско семейство прекратява ваканцията си в Гърция заради недоволство в страната около новината, че са заминали без да се съобразят с КОВИД ограниченията

 

Floris Looijesteijn / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Floris Looijesteijn / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

 

Часове след като холандското кралско семейство кацна в Гърция, за да отседне във вилата си в Пелопонес за есенната си ваканция, се наложи да прекрати спешно почивката си. Причината – огромно недоволство в страната след новината, че кралят, кралицата и трите им дъщери са заминали в чужбина без да се съобразят с КОВИД призивите да не се пътува.

 

Нидерландия обяви тази седмица спешни мерки за справяне с коронавируса и реално е в частично затваряне. Вилата на краля попада в район в Гърция, който не е сред рисковите, но по принцип препоръката към всички холандци е да избягват всички пътувания, които не са крайно необходми.

 

Вчера, докато течеше брифингът на холандския здравен министър, журналисти задаваха неудобни въпроси „Къде е кралят?“. Точно в този момент авиационен репортер информира в Туитър, че кралското семейство е отлетяло за Гърция с правителствения самолет.

 

Депутати, опозиционни партийни лидери, журналисти се изказаха яростно срещу решението кралското решение да не спазва правилата, които важат за всички холандци. Дори и да няма нарушение, тъй като вилата в сравнително спокоен откъм КОВИД район, холандците смятат, че кралят трябва да служи за пример.

 

Кралското семейство публикува в петък вечер изявление, в което обявява своето решение да прекрати ваканцията си в Гърция, съобщават медиите.

 

„Ще прекратим ваканцията си в Гърция. Виждаме реакцията на хората по медиите. Не искаме да има несигурност относно спазването на мерките. За да се овладее коронавируса, трябва да се следват указанията. Дискусията около нашата ваканция не допринася за това“.

 

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте също е критикуван. Според критиците, той е трябвало да спре кралското семейство от такова ваканционно пътуване, предприето само няколко дни след като затегна мерките и страната е в частично затваряне.

 

През август, пак по време на ваканция в Гърция, холандският крал беше сниман, че не спазва социална дистанция. Това много възмути поданиците му. Наложи се да им поднесе след това извинения.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Холандският крал е критикуван защо е заминал на ваканция в Гърция

Заплатата на краля и кралицата на Нидерландия става 7,2 милиона евро

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".